X

Τελεσίγραφα και «εκλογές» στον δρόμο προς την Ρίγα

Διορία μίας εβδομάδας για πλήρη λίστα μέτρων από την Κομισιόν. Σενάριο της Bild για πρόωρες κάλπες. Ti λέει η Αθήνα. Ημέρες «φωτιά» ως το Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Σε μια ανελέητη μάχη εντυπώσεων και ουσίας μπαίνουν Κυβέρνηση και εταίροι, μετά από την ανάπαυλα του Πάσχα για την ελληνική πλευρά, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα μέχρι το «καυτό» Eurogroup της 24ης Απριλίου, στην Ρίγα της Λετονίας. 

Εκεί, δανειστές και ελληνική αντιπροσωπεία, μετά από μια δεκαήμερη διαπραγμάτευση-«φωτιά» θα «κάνουν ταμείο», ώστε να διαφανεί αν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και συμφωνία στην διαπραγμάτευση, ικανή να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Αθήνα, έστω και για την εκταμίευση υποδόσης, όπως επιδιώκει η Αθήνα. 

Ωστόσο, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει να διασχίσει ένα «ναρκοπέδιο», γεμάτο με σενάρια και δηλώσεις πίεσης από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι, σε κάθε ευκαιρία και σε διάφορα επίπεδα, τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει στείλει πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, γεγονός που προκαλεί σοκ και απογοήτευση στις Βρυξέλες, όπως γράφει η FAZ, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν και σενάρια για πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την Bild, η οποία επικαλείται δηλώσεις Έλληνα Υπουργού για υπό εξέταση τέτοιο ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, λόγω της σκληρότητας των μέτρων για τα οποία αυτοί θα επιμένουν. 

Το Μαξίμου απάντησε στην γερμανική εφημερίδα, στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». 

Ταυτοχρόνως, νέο μέτωπο άσκησης πίεσης άνοιξε ο Λετονός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β.Ντομπρόφσκις, ο οποίος είπε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος,  διαμήνυσε στην Αθήνα ότι δεν έχει στείλει πλήρη λίστα προτεινόμενων μέτρων στους εταίρους, δίνοντας της τελεσίγραφο ως τις 20 του μηνός, ώστε να υπάρξει αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 24ης του μηνός στην Ρίγα, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» στην οποία εξασκείται (ενν.: προφανώς σχετικά με το ταξίδι Τσίπρα στην Μόσχα), λέγοντας ότι αυτή δεν οδηγεί σε κανένα καλό αποτέλεσμα.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους άλλους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές. Το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης», ανέφερε από πλευράς του σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Το ελληνικό πρόγραμμα, η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι εκτιμήσεις των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ως το τέλος του μηνός, τίθεται επί τάπητος στην ενημέρωση, από τους Πόοουλ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο έχει λαμβάνειν από την Ελλάδα, μόνο ως το τέλος του έτους, ακόμη 6,34 δις ευρώ, στο πλαίσιο αποπληρωμής του πρώτου πακέτου βοήθειας από το Ταμείο στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, ύψους 28 δις ευρώ. 

Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό σκληρής και εφ΄ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, οι οποίοι ζητούν άμεσα την συμφωνία για βαθιές μεταρρυθμίσεις και μέτρα, σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό.