X

«Καταλύτης» η ανάγκη της Αθήνας για 9 δις ως τα μέσα Μαΐου

Σε «κλειδί» της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται η ρευστότητα κι η ανάγκη κάλυψης των υποχρεώσεων του Δημοσίου, παρά τις κλειστές στρόφιγγες χρηματοδότησης.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Οι πιέσεις και τα μηνύματα προς την Κυβέρνηση, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου, αυξάνονται δεδομένης της έλλειψης χρόνου, ωστόσο κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως θα παίξει - και σε αυτήν την φάση - η έλλειψη ρευστότητας και η ανάγκη κάλυψης των υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι οποίες παραμένουν υψηλές.

Πρόκειται για ένα «νόμισμα με δύο όψεις», καθώς για τους μεν δανειστές αποτελεί μέσο πίεσης και «πολιορκητικό κριό» σε αυτήν την διαπραγμάτευση, για μεν την ελληνική πλευρά αποτελεί «αχίλλειο πτέρνα», ένα ιδιαίτερα αδύναμο σημείο, που ίσως λειτουργήσει ως «δούρειος ίππος» για την ικανοποίηση σκληρών μέτρων που ζητούν οι πιστωτές.

Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, η Αθήνα έχει σημαντικές υποχρεώσεις να καλύψει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που δεν αναμένονται σημαντικά  φορολογικά έσοδα, εκτός της τόνωσης στο δημόσιο ταμείο από την ρύθμιση των 100 δόσεων, που εντός των ημερών θα ενεργοποιηθεί και για οφειλές στην Εφορία.

Οι υποχρεώσεις στο β΄ μισό του Απριλίου

Το ημερολόγιο υποχρεώσεων του Δημοσίου ξεκινά από την Τρίτη του Πάσχα, με την πληρωμή 1,4 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν, χρήματα τα οποία εν πολλοίς υπάρχουν, από την δημοπρασία της Μεγάλης Τετάρτης.

Στις 15 Απριλίου, μέσω του ΟΔΔΗΧ θα αναζητηθεί τουλάχιστον 1 δις ευρώ για να πληρωθούν ισόποσα έντοκα που λήγουν αυτήν την Παρασκευή, 17 του μηνός.

Επίσης, από την Τετάρτη, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα άλλα 2,5 δις ευρώ για να πληρωθούν: το δεύτερο δεκαπενθήμερο των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όλες οι συντάξεις ως το τέλος του μηνός και τα διάφορα επιδόματα σε δικαιούχους, καθώς και για να καλυφθούν οι βασικές λειτουργικές ανάγκες του Κράτους.

Επιπλέον, πρέπει να δώσει άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ για τόκους διαφόρων ομολόγων των δανείων της χώρας.

Οι υποχρεώσεις του Μαΐου

Ανάλογος «Γολγοθάς» υπάρχει και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, δεδομένου ότι στις 8 του μηνός πρέπει να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δις ευρώ.

Στις 12 Μαΐου η χώρα πρέπει να δώσει την δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ και τρεις ημέρες αργότερα, στις 15 Μαΐου, άλλα 1,4 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν.

Το Δημόσιο, πρέπει να καταβάλει κι άλλα 300 εκατομμύρια για τόκους διαφόρων ομολόγων.

Από όλα αυτά, προκύπτει σύνολο υποχρεώσεων από την Τρίτη του Πάσχα ως τα μέσα Μαΐου, ύψους 8,92 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό δεδομένης της μειωμένης ροής εσόδων και της ακόμη σφιχτά κλεισμένης κάνουλας χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

Τούτων δοθέντων, η ρευστότητα θα αποτελέσει το «μπαλάκι» με το οποίο θα παίξουν πινγκ-πονγκ αιτημάτων και πιέσεων δανειστές κι ελληνική πλευρά και μένει να φανεί το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, στον οποίο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τρέχει …πολύ γρήγορα.