X

Διαδοχικές προειδοποιήσεις στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει άλλο χρόνο

Σκληρά μηνύματα απο τo ΔΝΤ. Τι λένε Ρέγκλινγκ και Γερμανoι για την λίστα Βαρουφάκη και τα σενάρια περί Grexit. Τι απαντά η Αθήνα. Τι γράφουν διεθνή ΜΜΕ.

Ant1news

Το ελληνικό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και κοινός τόπος των περισσοτέρων εκτιμήσεων είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση εν’ όψει του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές ως κομβικής σημασίας.

Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1, Θανάσης Τσίτσας, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε πως τα νούμερα που αφορούν την ελληνική οικονομία δεν είναι καλά. Μάλιστα δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί-όπως είπε- η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πρόσβαση στα οικονομικά της στοιχεία.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά παράλληλα επισήμανε ότι οι θεσμοί ακόμα περιμένουν την ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.

Από τη πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε δηλώσεις του στο Spiegel, υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με μικρή πρόοδο, αλλά, «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποφασιστική πρόοδο προς τη κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτή εκκρεμεί ακόμη, τη στιγμή που ο χρόνος είναι περιορισμένος».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, μια ημέρα μετά από αυτό της ίδιας εφημερίδας που μιλούσε για επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχει ένας προφανής τρόπος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία κι αυτός είναι να αλλάξει ρότα, αλλά προειδοποιεί, «μην θεωρείτε δεδομένο ότι ο Τσίπρας θα κάνει κωλοτούμπα».

Το μέλος του Δ.Σ της Ε.ΚΤ, Κλάας Κνοτ, υποστήριξε στο Bloomberg, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική και μάλιστα προχώρησε την ανησυχία του ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικό ντόμινο.

Στον αντίποδα όλων αυτών, ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστήριξε σε συνέντευξη του πως μια ενδεχόμενη μη συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα αποτελέσει το τέλος για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές λύσεις.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ, Γιάννης Πλακιωτάκης σε συνέντευξη του προειδοποίησε ότι, «Όσο δεν λαμβάνει αποφάσεις και δεν προχωράει η συμφωνία, τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός για την κυβέρνηση». Μάλιστα υποστήριξε ότι πλησιάζουμε σε ένα τρίτο μνημόνιο, « Έχουμε το εξής δεδομένο, μέχρι τέλος του 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας αγγίζουν περίπου τα 30δις ευρώ και όσο παραμένουν κλειστές οι αγορές, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στην υπογραφή ενός τρίτου μνημονίου».