X

Κοινό μέτωπο ΓΣΕΕ - εργοδοτών για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Μερικές επιφυλάξεις εκφράστηκαν εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά Κροκίδη, για 800.000 αδήλωτους εργαζόμενους.

Ant1news

Υπέρ της αύξησης του κατώτερου μισθού, αν και με επιφυλάξεις εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατά τη σημερινή επεισοδιακή πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και ζήτησαν να επανέλθει ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα χωρίς παρεμβάσεις. 

Απολύτως συμβατές με τα αιτήματα των συνδικάτων χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις η ΓΣΕΕ, ενώ η πλευρά των εργοδοτών εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο της επαναφοράς των τριετιών και των ωριμάνσεων, καθώς και για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.



Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος επικαλούμενος πληροφορίες του ΣΕΠΕ έκανε λόγο για 800.000 αδήλωτους εργαζόμενους και 2 δισ. ευρώ ετησίως απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ’ αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οφείλω όμως να πω για ακόμη μία φορά, γιατί έχω ξανακάνει δηλώσεις και δεν θέλω να αφίσταμαι, ότι πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών». 

Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης χαρακτήρισε θετικό το ότι «ξεκίνησε και πάλι ο κοινωνικός διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις που επιτρέπει στους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε την σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς επίσης μετά την άπαξ νομοθετική παρέμβαση, να σχεδιάσουμε σε αυτοτελές κείμενο, χωρίς παραπομπές, τις σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα».

«Η συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, όπως σε κάθε κρίσιμη περίπτωση στο παρελθόν, παρά τις εύλογες αρχικές διαφοροποιήσεις, μπορεί να θεωρηθεί για άλλη μια φορά αναμενόμενη. Αυτό, όμως, που μας προβληματίζει, ενόψει μιας νέας συμφωνίας, είναι η μη αναμενόμενη συγκατάθεση των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στην κυβέρνηση, κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές» επισήμανε ο κ. Κορκίδης. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς δήλωσε ότι «η ΓΣΕΒΕΕ χαιρετίζει την έναρξη του διαλόγου μετά από πέντε χρόνια, για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» και πρόσθεσε πως η Συνομοσπονδία θεωρεί «ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπ’ αριθμόν 6/14-2-12. Να επανέλθει ο θεσμός της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και οι κοινωνικοί εταίροι να αφεθούν ελεύθερα να καθορίσουν τον κατώτατο μισθό. Η όποια παρέμβαση της πολιτείας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».

«Υπάρχουν θέματα που συζητήσαμε σήμερα όπως είναι οι ωριμάνσεις που θα φέρουν μια μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος, είναι μεγάλη κουβέντα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εταίρων. Το θέμα του ΟΜΕΔ είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να υπάρχει Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, θα πρέπει όμως να ξαναδούμε το πλαίσιο της λειτουργίας του» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.