X

Σάλος από τη δημοπρασία αρχαίας επιτύμβιας στήλης

Στο σφυρί αρχαία επιτύμβια στήλη από τον οίκο Κρίστις. Αντιδράσεις από την Αθήνα. Ποια η απάντηση για τη δημοπρασία αρχαιοτήτων.

Ant1news

Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του οίκου Κρίστις να βγάλει σε δημοπρασία μια επιτύμβια στήλη που βρισκόταν σε αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας.

Πρόκειται για την επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη «Δωριά Ποσειδωνίου» που χρονολογείται περί το 325 π.Χ, η οποία βγαίνει σήμερα στο σφυρί στο Λονδίνο, με τιμή εκκίνησης 40.000 ευρώ.

Το εν λόγω αντικείμενο έχει αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας και ο οίκος Κρίστις υποστηρίζει ότι  ανήκει σε ιδιωτική γαλλική συλλογή που το απέκτησε πριν από το 1994. Οι ελληνικές αρχές, όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως αυτό έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς, όπως τονίζουν, η εξαγωγή του είναι παράνομη.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας σχετικά με την στήλη «Δωριά Ποσειδωνίου». Έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη μας τις πληροφορίες που μας έδωσαν. Με βάση, όμως, τις δικές μας έρευνες και σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο,  είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Γι' αυτό το λόγο δεν έχουμε αποσύρει το συγκεκριμένο αντικείμενο».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι από τη δημοπρασία αρχαιοτήτων έχουν ήδη αποσυρθεί τέσσερα άλλα αντικείμενα, μετά από έρευνα του δρος Χρήστου Τσιρογιάννη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές αρχές.  Πρόκειται για τρία αρχαία ελληνικά αγγεία και μια ετρουσκική κεφαλή όλα ιταλικής προέλευσης. Η αξία αυτών των αντικειμένων ξεπερνάει τις 100.000 στερλίνες.