X

Τιμή ρεκόρ για την επιτύμβια στήλη παρά τις αντιδράσεις

Παρά τις αντιδράσεις από τις ελληνικές αρχές, η επιτύμβια στήλη από τη Χαλκίδα βγήκε στο σφυρί. Αστρονομικό το ποσό για την απόκτησή του.

Ant1news

Μπορεί να προκλήθηκε σάλος από την απόφαση του οίκου Κρίστις να βγάλει σε δημοπρασία μια επιτύμβια στήλη που βρισκόταν σε αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας, αλλά τελικά η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε και η στήλη πέρασε στα χέρια ενός πλειοδότη που το αγόρασε έναντι 128.020 ευρώ!

Πρόκειται για την επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη «Δωριά Ποσειδωνίου» που χρονολογείται περί το 325 π.Χ, η οποία βγήκε στο σφυρί στο Λονδίνο, με τιμή εκκίνησης 40.000 ευρώ. Ένας από του μειοδότες τόνισε ότι ήταν αναμενόμενο ένα τόσο σημαντικό αρχαίο αντικείμενο να φτάσει σε αυτή την τιμή. Ειδικά μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Ο οίκος δημοπρασιών υποστηρίζει ότι η δημοπρασία έγινε με κάθε νομιμότητα και σύμφωνα με το βρετανικό νόμο, καθώς το αντικείμενο ανήκε σε ιδιωτική γαλλική συλλογή. Όμως, οι ελληνικές αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η στήλη έχει καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και συνεπώς, όπως τονίζουν, η εξαγωγή του ήταν παράνομη.

Πάντως, επίσημοι κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τη διεκδίκηση της επιτύμβιας στήλης με κάθε νόμιμο τρόπο και από τον νέο κάτοχο. Όπως επισημάνθηκε από τους ίδιους κύκλους, η ολοκλήρωση μιας δημοπρασίας δεν αποκλείει τον επαναπατρισμό, κάτι που συνέβη και άλλες φορές όταν προέκυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα, το 2012, με τον επαναπατρισμό του βυζαντινού μαρμάρινου ελκυστήρα από τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί της Μεσσηνιακής Μάνης, ο οποίος είχε πωληθεί σε δημοπρασία από τον ίδιο Οίκο.

Επίσης, όπως τονίστηκε, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή να επιτευχθεί η απόσυρση του αντικειμένου, αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων να ζητηθεί αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο. «Γι' αυτό θέλει πολύ προσοχή ο χειρισμός παρόμοιων υποθέσεων, που από τη φύση τους είναι δύσκολες, καθώς η παράνομη ενέργεια που πρέπει να αποδειχτεί, τελέστηκε πολύ παλιά», σημειώθηκε από τους κύκλους του ΥΠΠΟ, που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την ανάγκη να παραμείνει χωριστή η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης (η οποία με το νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ έχει ενοποιηθεί με τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων), καθώς διαχειρίζεται τόσο σοβαρά θέματα.