X

Χριστοδουλουπούλου – Καμίνης: Χρειάζεται συνέργεια για την υποδοχή προσφύγων

Γίνεται συζήτηση ώστε και οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν, τόνισε η κ. Χριστοδουλουπούλου.

Ant1news

Με την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τασία Χριστοδουλοπούλου συναντήθηκε, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών του υπουργείου και του δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Απέναντι σε αυτό το μείζον ζήτημα, τόσο η υπουργός όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησαν ότι χρειάζεται υποδειγματική συνέργια για την εγκατάσταση, τη στέγαση και τη σίτιση του πληθυσμού αυτού, στην προοπτική του αναλογικού καταμερισμού του στην Ελληνική Επικράτεια.

Μετά το τέλος της συνάντησης η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε: 

«Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω το δήμαρχο Αθηναίων για την άμεση ανταπόκρισή του ώστε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες αλλά και ιδέες για το πώς μπορεί να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας  ώστε και οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν.

Όλοι γνωρίζετε ότι έχουμε αυξημένες ροές προσφύγων προς τη χώρα μας. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις για τις δυνατότητες φιλοξενίας  αλλά και για τις δυνατότητες υλοποίησης των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα στάδιο προβληματισμού και γόνιμης συζήτησης. Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε και στο στάδιο της υλοποίησης. Φυσικά οι χώροι δεν ανήκουν μόνο στο δήμο Αθηναίων. Ανήκουν και σε υπουργεία από τα οποία θα αναζητήσω τη συνδρομή τους».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους: 

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση αυτή που είχαμε με την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα εθνικής αλλά και ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Συστηματικά, μεθοδικά και επίμονα πρέπει να αναζητήσουμε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα γιατί τα μεγέθη πλέον έχουν αλλάξει.

Οι εισροές προσφύγων και μεταναστών, οι μικτές αυτές ροές έχουν αυξηθεί δραματικά, άρα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επείγει.

Και επειδή ακριβώς ζητάμε την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και στο εσωτερικό της χώρας. Το οποίο σημαίνει ότι αυτό το βάρος, αυτή την ευθύνη πρέπει όλοι να τη μοιραστούμε, όλες οι τοπικές κοινωνίες.

Ο δήμος Αθηναίων, επειδή παραδοσιακά έχει δεχθεί αυτό το βάρος τα τελευταία χρόνια, είναι υποχρεωμένος να δώσει το παράδειγμα. Το είχα ανακοινώσει και σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και δύο χρόνια, ότι αν υπήρχε δομή φιλοξενίας στα όρια του δήμου Αθηναίων θα την αποδεχόμαστε και θα τη στηρίζαμε.

Επομένως μέσα από προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου με άλλα Υπουργεία και κυρίως να το επαναλάβω, με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης που έχει δομές, είτε στρατόπεδα, είτε κατασκηνώσεις αναψυχής  αξιωματικών, είτε λόγου χάρη, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας που έχει ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά πρέπει να παραχωρηθούν. Να δοθεί το παράδειγμα σε όλη την κοινωνία και κατ’ επέκταση και στην Ευρώπη ότι εδώ λειτουργούμε σοβαρά, αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και μεθοδικά ένα πρόβλημα που δεν είναι ούτε χθεσινό αλλά ούτε και σημερινό. Θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια και γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, μεθοδικότητα και συνεργασία απ’ όλους».