X

«Φίλοι» του Παλαιοκώστα και του Επαναστατικού Αγώνα στην κατάληψη της Πρυτανείας

"Ηχηρά ονόματα" του αντιεξουσιαστικού χώρου χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί δύο από τους 14 συλληφθέντες στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ.

Ant1news

Του Μανώλη Ασαριώτη

Μετά από 19 ημέρες, έληξε το πρωί της Παρασκευής η κατάληψη στην Πρυτανεία Αθηνών. Αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελέα και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, έσπασαν τα λουκέτα και έκοψαν τους λοστούς που είχαν βάλει οι αντιεξουσιαστές στις πόρτες του ιστορικού κτιρίου και εισέβαλαν σε αυτό, συλλαμβάνοντας συνολικά 14 άτομα, 7 άνδρες και 7 γυναίκες, η μία εκ των οποίων κυπριακής καταγωγής.

Ανάμεσα στους 14 συλληφθέντες από την κατάληψη της Πρυτανείας είναι και δύο πρόσωπα, που οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν "ηχηρά ονόματα" του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Ο ένας, είναι 49 ετών και πρώτη φορά συνελήφθη το 1995, στην αστυνομική εισβολή στο Πολυτεχνείο, όταν συνολικά είχαν περάσει χειροπέδες σε 395 άτομα. Μαζί του τότε, ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και ο Λάμπρος Φούντας. Για υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, μάλιστα, ο 49χρονος ήταν ο ιδεολογικός καθοδηγητής τους, τους μύησε στο αντιεξουσιαστικό κίνημα και εκείνοι μετά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα και πέρασαν στο ένοπλο αντάρτικο πόλης. Ο 49χρονος είχε συλληφθεί για ρήξη μολότοφ το Μάρτιο του 2007, κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, είχε φυλακισθεί και αυτό είχε πυροδοτήσει ένα κύμα αλληλεγγύης του συγκεκριμένου χώρου για την αποφυλάκισή του. 

Ο δεύτερος, είναι 37 ετών και αυτός θεωρείται μορφή στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Έχει καταδικασθεί ως συνεργός  του Βασίλη Παλαιοκώστα στην υπόθεση της απαγωγής Μυλωνά, το 2008. Εκείνος είχε ενοικιάσει το κρησφύγετο της Σουρωτής εκεί, όπου κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία για 13 ημέρες. Ο 37χρονος είχε αρνηθεί την εμπλοκή του και είχε υποστηρίξει ότι απλά έκανε κάποιες δουλειές για τον φίλο του, Βασίλη Παλαιοκώστα, δουλειές που εκείνος δεν μπορούσε να κάνει επειδή ήταν καταζητούμενο.

Αφέθηκε ελεύθερος το 2013 με περιοριστικούς όρους, το 2014 επιχείρησε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, αλλά συνελήφθη με τα εισιτήρια στα χέρια. Τότε του είχε επιβληθεί ποινή έξι μηνών με αναστολή.

Σήμερα το πρωί συνελήφθη για δεύτερη φορά ο ίδιος καταληψίας. Πρόκειται για έναν νεαρό, στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες οι αστυνομικοί πριν από τέσσερις ημέρες, ο εισαγγελέας τον είχε αφήσει ελεύθερο και σήμερα οι αστυνομικοί τον βρήκαν και πάλι μέσα στην Πρυτανεία.