X

Brussels Group: Στο Παρίσι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Στόχος να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Ομοβροντία προειδοποίησεων προς Αθήνα. Μέχρι Τετάρτη μπορεί να συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Ant1news

Νέα συνάντηση της «Ομάδας των Βρυξελλών», προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, διεξάγεται στο Παρίσι, εν όψει του χρονικού ορόσημου της 24ης Απριλίου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίθουσα προβλέπεται να είναι στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Στόχος της συνεδρίασης, πάντως, είναι να τύχουν επεξεργασίας όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του ώστε να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

Η συνομιλίες του Brussels Group πάντως ξεκινούν εν μέσω ομοβροντίας προειδοποιήσεων προς Αθήνα για συμφωνία.

Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κάλεσε την Ελλάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. "Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει να εισπράξουν τους φόρους. Πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου ο οποίος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας “γραμμή προς γραμμή” τον προϋπολογισμό της. “Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου”, ανέφερε ο Τζακ Λου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο.

Τη βούλησή του, εκ μέρους της ΕΚΤ, να συνεισφέρει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινό έδαφος» μέχρι τα τέλη Ιουνίου έστειλε ο Πόλ Τόμσεν από την Ουάσινγκτον.

Νέα «χαρτιά» έριξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μιλώντας σε σεμινάριο του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσινγκτον. Οι δανειστές της ευρωζώνης μπορεί να εκπληρώσουν την υπόσχεση που έδωσαν το 2012 σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνον εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί έγκριση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα από τη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Απριλίου και αυτό διότι η Ελλάδα καθυστερεί στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, επισήμανε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πρόοδος στις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο των εαρινών εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει αναλύσει σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές, τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα παράλληλο νόμισμα εντός της ευρωζώνης. Το Reuters υποστηρίζει πως αξιωματούχοι στην ΕΚΤ ανησυχούν μήπως η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Η είδηση αυτή πάντως διαψεύδεται από την Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωβνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη να κάνει λόγο για «βλακείες».