X

Τι λέει το Κρεμλίνο και ο Σόιμπλε για την προκαταβολή από τη Ρωσία

Θα λάβει τελικά η Ελλάδα προκαταβολή από τη Ρωσία για τον αγωγό Turkish Stream; Τι σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου και πώς βλέπει μια τέτοια εξέλιξη ο Σόιμπλε.

Ant1news

Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε έναν αγωγό που θα φέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Έτσι, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπογράψει, ακόμη και την Τρίτη, με τη Ρωσία μια συμφωνία για το αέριο που μπορεί να φέρει 3-5 δισεκατομμύρια ευρώ στα κυβερνητικά ταμεία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" επικαλούμενο ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν κατονομάζει.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει το Reuters, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου κ. Πεσκόφ διαψεύδει ότι υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία για τον αγωγό Turkish Stream, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

«Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου. Σας υπενθυμίζω πως κατά τα τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου Πούτιν-Τσίπρα, ο Πούτιν δήλωσε πως κανείς δεν ζήτησε βοήθεια. Είναι φυσικό πως το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, αλλά η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς τη ζήτησε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως θα ήταν χαρούμενος εάν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε πάντως ότι ακόμα και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Σόιμπλε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.