X

Η Lockheed προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην εκσυγχρονίσει τα αεροπλάνα

Σύμφωνα με το έγγραφο η κατασκευάστρια εταιρεία από το 2013,  χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των  υπέργηρων αεροσκαφών P-3B.

Ant1news

Νέα αποκάλυψη από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που δημοσιεύει επιστολή του εκπροσώπου της Lockheed Martin, στην οποία χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B.

Πρόκειται για τη συμφωνία, που υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, για τη δαπάνη 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον πέντε πολεμικών αεροσκαφών, για την οποία ήδη δόθηκε προκαταβολή 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία δαπάνη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή κατά την οποία εγκρίθηκε.

«Η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα», προειδοποιούσε σε επιστολή του προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από 7 Μαΐου του 2013 ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την επίμαχη επιστολή, ο εκσυγχρονισμός των συγκεκριμένων αεροσκαφών θεωρείται από την ίδια την εταιρία μη οικονομικά αποδεκτός και μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση.

Με την επιστολή της, η εταιρεία προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των συγκεκριμένων αεροπλάνων θα κοστίσει στο δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις.