X

Έκθεση προόδου ετοιμάζουν οι Θεσμοί για το Eurogroup

Πρώτη αποτίμηση της Οικονομίας μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Brussels Group έως την Τρίτη και Euroworking Group την Τετάρτη. Επί τάπητος τα εργασιακά.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Έκθεση προόδου για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμάσουν οι Θεσμοί για το Eurogroup της Παρασκευής.

Θα είναι η πρώτη αποτίμηση της Οικονομίας, μετά τις 10 Δεκεμβρίου, που είχε κάνει τότε η τρόικα την τελευταία της έκθεση και τώρα με βάση την έκθεση αυτή, θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 24 του μήνα.

Πάντως, είναι προφανές ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται και αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες Ελλήνων αξιωματούχων που γνωρίζουν τί γίνεται στο Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάζει έως την Τρίτη το βράδυ, βλέποντας θεματική-θεματική, όπως έχει συμφωνηθεί.

Και με τη σύγκληση του Euroworking Group την Τετάρτη, με τηλεδιάσκεψη, αίρεται η εικόνα του αδιεξόδου, λόγω των πιέσεων που δημιούργησαν οι δανειστές, λένε στην κυβέρνηση. Εν ολίγοις υπάρχει καλό κλίμα, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση και άρα στο Eurogroup δεν περιμένουμε κάποια συμφωνία.

Την Κυριακή συζητούνται τα εργασιακά, αφού το Σάββατο ολοκλήρωσαν το κρίσιμο θέμα των δημοσιονομικών, αποφεύγοντας να διαρρεύσουν οτιδήποτε.

Άλλωστε, η συμφωνία για τον δημοσιονομικό στόχο, εξαρτάται από τη συνολική λύση και τα μέτρα που θα συμφωνηθούν. Αν και η Αθήνα επιδιώκει σταθερά μια ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής για να πάρει χρηματοδότηση, καθώς στεγνώνει από ταμειακά διαθέσιμα, οι δανειστές έως τώρα επιμένουν για λύση-πακέτο.

Αν βρεθεί συμφωνία έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα έχει λαμβάνειν από τα προηγούμενα μνημόνια περί τα 30 δις, 7,2 από τις δόσεις που εκκρεμούν, 15 από το ΔΝΤ και 10 από το ΤΧΣ, που μας υποχρέωσαν να τα επιστρέψουμε.

Όλο αυτό το πακέτο μπορεί να είναι στο πλαίσιο ενός τριετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Πάντως, έως ότου υπάρξει χρηματοδότηση, υπάρχει πρόβλημα και τρέχουν στο ΥΠΟΙΚ να βρουν 3 δις για μισθούς, συντάξεις, δόσεις του ΔΝΤ και άλλες υποχρεώσεις.