X

Ρωμανιάς: Οι θεσμοί ζητάνε να μειωθεί η κατώτατη σύνταξη στα 320 ευρώ

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είναι από τη περασμένη εβδομάδα στη βουλή.

Ant1news

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, μιλώντας στο «Πρωινό ΑΝΤ1», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν να «κατέβει» το ποσό που καταβάλλεται ως κατώτατη σύνταξη από τα 487 στα 320 ευρώ.

Ο  κ. Ρωμανιάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει σε καμία από αυτές τις  απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι επικαλούνται ότι η κατώτατη σύνταξη θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλλει οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», μια τέτοια αλλαγή θα θίξει περισσότερους από 623.494 συνταξιούχους, δηλαδή το 30,6% των συντάξεων γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.

Πρόκειται για το 50% των συντάξεων που καταβάλλει το ΙΚΑ και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα τίθεται εκ νέου επί τάπητος η αύξηση των ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από 4.500 σε 6.000 ένσημα.

Μάλιστα ο κ. Ρωμανιάς αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και στις απαιτήσεις των θεσμών σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Η σχετική πρόταση είναι ήδη έτοιμη από το Υπουργείο, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την περασμένη εβδομάδα και είναι πλέον θέμα χρόνου η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.