X

Brussels Group: Καλό κλίμα αλλά και αποστάσεις

Οι συζητήσεις συνεχίζονται το πρωί της Δευτέρας. Σε ποια σημεία διαφωνούν οι δύο πλευρές.

Ant1news


Σε καλύτερο κλίμα διεξάγονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group, συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ωστόσο οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν.

Κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ότι τις προηγούμενες φορές, ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες αφορούν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με άλλους παράγοντες των δανειστών οι συζητήσεις δεν έχουν μπει ακόμα στην ουσία. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ασάφειες και τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένη.

 Κατά τις διήμερες διαβουλεύσεις συζητήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι ο στόχος για το 2015 πρέπει να διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,2-1,5% του ΑΕΠ, αντί στόχου 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει «πεδίο σύγκλισης κοντά στον ελληνικό στόχο», αλλά κοινοτικοί παράγοντες διευκρινίζουν ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Τονίζουν επίσης οτι είναι πιο εύκολο να συμφωνηθεί ο νέος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, από ότι να συμφωνηθεί το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, καθώς απαιτούνται νέα μέτρα με τα οποία όμως η Αθήνα διαφωνεί.

 Σε ότι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι φέτος η οικονομία θα «τρέξει» με θετικό ρυθμό 1,4%, όμως οι δανειστές θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη αρκετά αισιόδοξη και μάλιστα έχουν καταρτίσει σενάρια που προβλέπουν ακόμα και μικρή ύφεση για φέτος.

Η Αθήνα δηλώνει ανοικτή να συζητήσει το θέμα των ιδιοωτικοποιήσεων αλλά υπο προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν σε τιμή που θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ το Δημόσιο θα συνεχίζει να έχει έστω και το μειοψηφικό πακέτο των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών.

Σήμερα και μέχρι το Euroworking Group της Τετάρτης αναμένεται να συζητηθούν η φορολογική μεταρρύθμιση, τα εργασιακά καθώς και το ζήτημα του χρέους.

Την ίδια ώρα οι θεσμοί ετοιμάζουν έκθεση προόδου για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα είναι η πρώτη αποτίμηση της Οικονομίας, μετά τις 10 Δεκεμβρίου, που είχε κάνει τότε η τρόικα την τελευταία της έκθεση και τώρα με βάση την έκθεση αυτή, θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 24 του μήνα.