X

Ντάισελμπλουμ: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα

«Πρέπει να πετύχουμε γρήγορα συμφωνία», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ant1news

Την ανάγκη για επιτάχυνση των διαπραγματευτικών διαδικασιών μεταξύ Αθήνας και πιστωτών καθώς, όπως είπε, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία χειροτερεύει, τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC o πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 «Πρέπει να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, 24 ώρες το 24ωρο για τον λόγο ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα χειροτερεύει, σε αναμονή μιας νέας συμφωνίας, μιας νέας προσέγγισης. Και πρέπει να την πετύχουμε γρήγορα», είπε όταν ρωτήθηκε  για το εάν οι προσδοκίες για συμφωνία πλέον μεταφέρονται για το Eurogroup του Μαΐου.

 Σε ότι αφορά τις πηγές εξεύρεσης χρημάτων από την Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα είπε πως «νέα χρήματα φαίνεται ότι βρίσκονται από διαφορετικές πηγές της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, αλλά έρχεται το τέλος αυτής της προσέγγισης σε κάποιο σημείο». «Επομένως», πρόσθεσε, «αυτό υπογραμμίζει επίσης την αίσθηση του επείγοντος που πρέπει να νιώσουμε και να βάλουμε στη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που είναι εφικτός, είπαμε τον Φεβρουάριο και συμφωνήσαμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορούσαμε να επανασχεδιάσουμε το τρέχον πρόγραμμα, να εντάξουμε σε αυτό τις νέες πολιτικές τους προτεραιότητες και φυσικά να κρατήσουμε το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο, νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό και πρέπει να το πετύχουμε».

Σημείωσε ότι αν και οι συζητήσεις άρχισαν αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, εντούτοις «χάθηκε πολύς χρόνος στο πεδίο της οργάνωσης, της συλλογής των κατάλληλων στοιχείων, να τα βάλουμε σε μια σειρά, πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα».

«Χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος αναγνώρισε πως «ο επανασχεδιασμός της διαδικασίας είναι ένας περίπλοκος παράγοντας». Συμπλήρωσε ότι «η δυνατή επιθυμία της νέας κυβέρνησης που θέλει να πάει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση είναι μόνο εν μέρει εφικτή» καθώς «κάποια από τα πραγματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα φυσικά δεν έχουν αλλάξει επειδή άλλαξε η κυβέρνηση και πρέπει ακόμα να τα αντιμετωπίσουμε, επομένως είναι ακόμα στο τραπέζι».