X

«Δεσμεύονται» τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με αναδρομική ισχύ. Ποιούς φορείς αφορά και ποιοί εξαιρούνται. Τι ισχύει για τα Ταμεία και τους ΟΤΑ. Τι λένε πηγές του Μαξίμου. Σκληρή επίθεση απο την αντιπολίτευση.

Ant1news

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων και οργανισμών, σε λογαριασμό του Δημοσίου στη Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να μεταφέρον τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ «εθελοντικά».

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να πληρωθούν οι ανάγκες του κράτους σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των οργανισμών ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται: "Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον «Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης» που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α΄ 314) καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.

Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α' 38), όπως ισχύουν.

Η ισχύς της ΠΝΠ που θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχίζει από 17.3.2015".

Τι λένε κυβερνητικές πηγές

Σχετικά με την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται υποχρεωτική ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όπως επισημαίνουν η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

 

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη προειδοποιεί την κυβέρνηση πως "θα αναζητηθούν ευθύνες για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων". Ταυτοχρόνως, καλεί κυβέρνηση και Ταμεία "να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνιού λαού".

"Σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε", τονίζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι  και επισημαίνει πως "οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου".

«Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών», ζητά απο την κυβέρνηση το ΚΚΕ και προειδοποιεί πως έρχεται "περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων".

"Νέα πραξικοπηματική ενέργεια", χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημοσίου υπογραμμίζοντας πως "η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ".