X

Bloomberg: Το πάρτι του ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα

Ως μεθυσμένο πελάτη στη γωνία ενός μπαρ περιγράφει την Ελλάδα το Bloomberg.

Ant1news

«Ο έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ο έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι η ώρα να σταματήσει να σερβίρει το μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε,  είτε φύγει από μόνη της σκοντάφτοντας, είτε πεταχτεί έξω για κακή συμπεριφορά».

Με αυτές τις λέξεις ο αρθρογράφος του Boomberg Μark Gιlbert σχολιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα.

 Στην αρχή του κειμένου ο  Gιlbert αναφέρεται στην κίνηση για δέσμευση των διαθέσιμων των φορέων του δημοσίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχολιάζοντας πως «δείχνει ότι η χώρα ξεμένει όντως από ρευστό. Και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δεν δείχνει να είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ». 

Λίγο παρακάτω ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η Ελλάδα δείχνει απρόθυμη και ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρώ. Κι αυτό, όπως λέει, είναι μια αλήθεια που δύσκολα γίνεται αποδεκτή. «Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της» συμπληρώνει.


«Αξίζει να θυμηθούμε με ποιο τρόπο η Ελλάδα πήρε το μαγικό εισιτήριο της εισόδου στο κλαμπ του ευρώ -με την εξαπάτηση» συνεχίζει. «Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ και να προκριθεί για την ένταξη και έτσι προσέλαβε την Goldman Sachs για λίγη δημιουργική λογιστική που έφτιαξε το σωστό νούμερο έως το 1999».

«Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει στο απαιτούμενο επίπεδο κατά τα επόμενα έτη, η Ελλάδα βρήκε έναν ακόμη πιο εύκολο τρόπο να παραποιήσει τα δεδομένα: ψέματα και πάλι ψέματα και πάλι ψέματα για να πει τελικά την αλήθεια το 2004, οπότε αναθεώρησε τα στοιχεί για τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών. Υπάρχει λοιπόν ένα ισχυρό επιχείρημα πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί εξαρχής και πώς έπρεπε να έχει «αποβληθεί» όταν αποκαλύφθηκε η παρανομία».

Ο Gιlbert  συμπληρώνει: «Μια δεκαετία αργότερα, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές πότε θα έρθει η ημέρα του απολογισμού. O David Powell του Bloomberg Intelligence εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί μετά βίας να τη γλιτώσει με την πληρωμή της οφειλής των 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου καλείται να καταβάλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, η γενναιοδωρία της οποίας μέσω του ELA είναι αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που στέκεται ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία. Εάν ωστόσο η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα βουτήξουν μαζί της αφού η αξία του κρατικού χρέους που διακρατούν θα καταρρεύσει, ενώ οι κανόνες που εμποδίζουν την ΕΚΤ να στηρίζει αφερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακόψει τη ροή κεφαλαίων προς το χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Τα πιθανά σενάρια

Σε ότι αφορά τα πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αναφέρει:

«Κεφαλαιακούς ελέγχους που θα σταματήσουν τις εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις έως και κατά 15% φέτος. Καθυστέρηση πληρωμών προς το ΔΝΤ. Πληρωμή δημοσίων υπαλλήλων με IOUs. Και γενική στάση πληρωμών αφού δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα».

«Παρότι η Κύπρος κράτησε τη θέση της στο τραπέζι της Ευρωζώνης όταν χρειάστηκε κεφαλαιακούς ελέγχους, η Γερμανία μπορεί να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στην περίπτωση της Ελλάδας, ειδικά από τη στιγμή που ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης φαίνεται πράγματι να έχει συρρικνωθεί» προσθέτει.

Ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων που επιβλέπει το ύψους 24,5 δισ. βρετανικών λιρών M&G Optimal Income fund της Prudential έγραψε πως η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι η λύση για τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα:

«Η ικανότητα της Ελλάδα να προσφέρει στους πολίτες της έχει υποστεί βλάβη, όπως το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Θα μπορούσαν κάλλιστα οι πολιτικοί να αναγνωρίσουν πως το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο, και πως η δραχμή της ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων στην Ελλάδα».

Οπως επισημαίνει, ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων στο fund M&G Optimal Income στη Βρετανία έγραψε ότι ίσως η επιστροφή στη δραχμή να είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. «Η ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει στους πολίτες της είναι τόσο κατεστραμμένη όσο και το διάσημο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο και η δραχμή ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων της Ελλάδας», έγραψε χαρακτηριστικά.

«Επίσης, ο Roger Bootle διευθύνων σύμβουλος της Capital Economics έγραψε στην Telegraph τη Δευτέρα ότι η μόνη διέξοδος από μία «παρατεταμένη εμπειρία κοντά στο θάνατο» είναι να έχει η Ελλάδα το δικό της φθηνότερο νόμισμα. «Η Ελλάδα δεν έχει πολλές εναλλακτικές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει παραμονή στο ευρώ, δεν είναι καθόλου σαφές τι θα ψήφιζαν σε δημοψήφισμα ή σε πρόωρες εκλογές που θα τους καλούσαν να αποδεχτούν όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα -πώληση περιουσιακών στοιχείων, φιλελευθεροποίηση των κανόνων της αγοράς εργασίας και περικοπές επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων- που απαιτεί η παραμονή στο ευρώ» συμπληρώνει ο Gιlbert .