X

WSJ: Διπλό νόμισμα ο τρίτος δρόμος για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει γραμμάτια που θα μετρούσαν ως νόμισμα.

Ant1news


Έναν τρίτο δρόμο για την Ελλάδα, με παραμονή της χώρας στο ευρώ και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, βλέπει ως την πιο κατάλληλη λύση η Wall Street Journal.

«Αν και κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση, αντί αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα», αναφέρει η εφημερίδα σε ανάλυσή της.

Όπως έχουν τα πράγματα, συνεχίζει η εφημερίδα, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες να πληρώσει δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου.

«Μια πτώχευση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας. Ετσι, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με την απόσυρση καταθέσεων και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφύγει την πτώχευση τραπεζών» σημειώνει το άρθρο.

Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει γραμμάτια (υποσχετικές IOUs) που θα μετρούσαν ως νόμισμα.

Στο βαθμό που οι άνθρωποι αμφέβαλαν ότι τα γραμμάτια αυτά θα μπορούσαν ποτέ να εξαγοραστούν στο άρτιο (100%) θα μπορούσε να υπάρξει μια δευτερογενής αγορά που θα προσφέρει μια συναλλαγματική ισοτιμία των χρεογράφων αυτών με ευρώ. Έτσι, αυτομάτως, η Ελλάδα θα έχει δύο νομίσματα. Το ευρώ ως επίσημο σημείο αναφοράς και τα IOUs που θα μπορούσαν να εκδοθούν πλήρως και ελεύθερα από την ελληνική κυβέρνηση.