X

Αυτός είναι ο «καπετάνιος - δολοφόνος» των 800 προσφύγων

Ο 27χρονος καπετάνιος συνελήφθη την Δευτέρα το βράδυ μόλις πάτησε στο έδαφος της Σικελίας, ενώ συνελήφθη και ένας συνεργάτης του από την Συρία.

Ant1news

Στη δημοσιότητα δόθηκε για πρώτη φορά σήμερα η φωτογραφία του 27χρονου Τυνήσιου Mohammed Ali Malek, που είναι ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε τους 900 μετανάστες πρόσφυγες  από την Λιβύη προς τις ιταλικές ακτές.

Ο 27χρονος καπετάνιος συνελήφθη την Δευτέρα το βράδυ μόλις πάτησε στο έδαφος της Σικελίας και βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της πρόκλησης πολλαπλής ανθρωποκτονίας ενώ ο συνεργάτης του από την Συρία, ο 26χρονος Mahmud Bikhit, κατηγορείται για «ευνοϊκή μεταχείριση παράνομης μετανάστευσης».

Ένας από τους επιζήσαντες του ναυαγίου είπε ότι στο αλιευτικό ήταν 900 άνθρωποι, εκ των οποίων 50 παιδιά και περίπου 200 γυναίκες.



Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική ακτοφυλακή και ζήτησε από φορτηγό πλοίο με πορτογαλική σημαία να αλλάξει την πορεία του και να σπεύσει προς βοήθεια του πλοίου που μετέφερε τους πρόσφυγες.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το πλοίο βυθίστηκε 220 χλμ. νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, πιθανόν όταν οι πρόσφυγες είδαν το φορτηγό πλοίο να τους πλησιάζει και μετακινήθηκαν προς την μια πλευρά του αλιευτικού προκαλώντας έτσι την ανατροπή του.



Σύμφωνα με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το ναυάγιο στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους.

Μετά από αυτή την τραγωδία όπου χάθηκαν δεκάδες ψυχές στα νερά της Μεσογείου, την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την μετανάστευση και τα πολύνεκρα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες στην Μεσόγειο.