X

Αλαλούμ και… στο βάθος παράταση πριν καν ξεκινήσει η κατάθεση φορολογικών δηλώσεων

Πότε ανοίγει το Taxisnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τι λένε οι πληροφορίες για παράταση της προθεσμίας υποβολής.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μόλις δύο μήνες θα έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, αφού το Taxisnet θα ανοίξει το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου για να δέχεται δηλώσεις, την ώρα που έπρεπε να έχει ανοίξει από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως λέει ο Νόμος.

Έτσι, με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής όλων των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου, περίπου 6.000.000 θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από δύο μήνες για να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις φετινές δηλώσεις τους. Όμως ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προθεσμία της 30ης Ιουνίου θα παραταθεί, όπως λένε στον ΑΝΤ1, εφοριακοί και λογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην εκτίμηση ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρατείνει για πολλές ημέρες την προθεσμία της 30ης Ιουνίου συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των εντύπων των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο από όσο τα προηγούμενα έτη για να ολοκληρωθεί χωρίς λάθη και παραλείψεις από τους φορολογούμενους.

Κι αυτό διότι φέτος προστέθηκαν στο έντυπο Ε1 δεκάδες νέοι κωδικοί προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή όλων των νέων ρυθμίσεων που προβλέπει ο καινούργιος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε ήδη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον κατά 10 ημέρες, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος η οποία λήγει στις 30 Ιουλίου δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει «ένα μικρό μπόνους» όπως είπε η κ. Βαλαβάνη σε όσους φορολογούμενους λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου της τάξεως του 5% -15%. Με τη χορήγηση του μπόνους, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει νωρίτερα το φόρο εισοδήματος από τους φορολογούμενους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ.