X

«Πόλεμος» για τα ταμειακά διαθέσιμα

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Δεν δίνουμε χρήματα μέχρι τις 7 Μαϊου, είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Το Σάββατο αποφασίζουν οι Πρυτάνεις.

Ant1news

 

Τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδαςώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, αποφάσισαν ΚΕΔΕ και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που συνεδρίασαν επίσης εκτάκτως.

Το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος" (Α41)» εισάγεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για συζήτηση και επεξεργασία στις 6 το απόγευμα.

Η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ κράτησε περισσότερες από 6 ώρες και αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις ενώ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τους Δήμους να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι μέχρι τις 7 Μαϊου οπότε θα γίνει το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική δεν θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

"Αν τα χρήματα τα έχουν ανάγκη για τις επόμενες ημέρες, βεβαίως θα δοθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν έχει δοθεί μία καθαρή εξήγηση γιατί δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα", πρόσθεσε ο κ. Πατούλης.

 

Σακελλαρίδης: Χωρίς την ΠΝΠ θα μας έλειπαν λεφτά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε μέσω του Πρωινού ΑΝΤ1  ότι η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, σχολιάζοντας την απόφαση για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των ταμείων.

«Αν δεν κάναμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μας έλειπαν λεφτά», είπε χαρακτηριστικά ενώ ζήτησε απο όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν την κατάσταση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις τους.


Τι είπε ο Δημήτρης Μάρδας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε ρέπος με επιτόκιο 2,5%, θα επιστραφούν στους δήμους ενώ θα μπορούν να ζητούν για έκτακτη χρηματοδοτική τους ανάγκη, μέρος του ποσού αυτού και να τους επιστρέφεται άμεσα.

Οι εξηγήσεις αυτές, όμως, κρίθηκαν μη ικανοποιητικές, γι' αυτό η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις «που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Το Σάββατο αποφασίζουν οι Πρυτάνεις

Το Σαββάτο θα καθορίσει τη στάση της η σύνοδος των πρυτάνεων σχετικά με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, το βράδυ της Τρίτης, αποφασίστηκε νέα σύνοδος το Σάββατο, καθώς θεωρούν ότι τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα οι ΕΛΚΕ, οι Εταιρείες Διαχείρισης και τα ΕΠΙ των Πανεπιστημίων δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα, η σύνοδος κρούει τον κώδωνα, καθώς υποστηρίζει ότι τυχόν απώλεια των πόρων που έχουν διατεθεί στις Σχολές, θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς.