X

Χωρίς «θετικό σινιάλο» από το EWG, ενώ «στέγνωσε» το δημόσιο ταμείο

Δεν υπήρξε απόφαση για την Ελλάδα στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Σε διαρκή συνεδρίαση το Brussels Group στο Παρίσι.

Ant1news

Περίπου 2,5 ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Euro Working Group η οποία έγινε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια πρώτη επισκόπηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς σε επίπεδο Brussels Group.

Από την συνεδρίαση δεν προέκυψε κάποια απόφαση, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι πλευρές για την πορεία των συζητήσεων.

Αμέσως μετά την Τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, τα στελέχη των Θεσμών επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στην βίλλα Σαιντ, για να συνεχίσουν τις συνομιλίες του Brussels Group που άρχισαν στο ίδιο χώρο το προηγούμενο Σάββατο και είναι μέχρι σήμερα σε διαρκή συνεδρίαση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group θα παρατείνουν κατά μία ημέρα τις επαφές στην Αθήνα, δηλαδή έως την Πέμπτη.

Να σημειωθεί, ότι στην Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Πάντως, η έως τώρα κατάσταση καταγράφηκε στο Euroworking Group και τώρα γίνεται ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση κυβέρνησης και θεσμών έως την Πέμπτη το αργότερο, την παραμονή του Eurogroup και ενώ στη Λετονία θα συναντώνται σε γεύμα εργασίας όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όπου θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου την Παρασκευή θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup, χωρίς όμως να αναμένεται σε αυτό κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αναγνωρίζουν ότι σημειώθηκε πρόοδος στη διάρκεια των του Brussels Group στο Παρίσι, αλλά θεωρούν πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να υπάρξει ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα έχει λάβει την κατ' αρχήν έγκρισή τους έως τις 30 Απριλίου.

Ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τη συνεδίαση του Eurogroup την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παραμείνει φερέγγυα  μέχρι τον Ιούνιο. Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

Εξουθενωτικές χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα «όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών». Ο ίδιος, σε δεκάλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που παρουσιάστηκε σε  εκδήλωση στην Αυστραλία,πρόσθεσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της Βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει. «Οι θεσμοί έχουν κομίσει αιτήματα που δεν γίνονται δεκτά γιατί είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, η Κυβέρνηση αναζητά, διεκδικεί και θα πετύχει λύση, δεν υπάρχει το δίλημμα συμφωνία ή χάους. Δεν θέλουμε συμφωνία, θέλουμε λύση, γιατί συμφωνίες υπήρξαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις και τα αποτελέσματα τους είναι γνωστά σε όλους μας», είπε ο κ. Παππάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Brussels Group έχει επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον φετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (αναμένεται να τεθεί στο 1,5% περίπου), τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων και τέσσερα φορολογικά μέτρα:

-  Εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών, περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και άμεσος άμεσος διαχωρισμός της αξίας που αναλογεί στον ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη λοταρία αποδείξεων,

- Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις,

-  Οn line πρόσβαση σε καταθέσεις-δάνεια και

-  Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους συνεχίζονται την που η ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε ασφυκτικά πλαίσιο, με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για «κενό» στα ταμεία του Δημοσίου και την κανονική καταβολή μισθών και συντάξεων να δημιουργούν σύγχυση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, σχολιάζοντας την απόφαση για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα των ταμείων.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμφωνία, ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν στην ουσία δημοψήφισμα. Αντίθετα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.

Χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε ολλανδικό κανάλι, προσπάθησε να φανεί διαλλακτικός αλλά και αυστηρός την ίδια ώρα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα και την πιθανότητα ενός Grexit. Συγκεκριμένα, στην ανάγκη να κινηθεί η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση ενός εφικτού συμβιβασμού με την Ελλάδα αναφέρονται με άρθρα τους το πρακτορείο Bloomberg και η εφημερίδα Wall Street Journal, τονίζοντας παράλληλα τους μεγάλους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Ευρώπη, αν εξαναγκαζόταν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και άλλων βασικών νομισμάτων, λόγω των ενδείξεων ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της κινούνται πιο κοντά σε μια συμφωνία, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.