X

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει χωρίς να βγει από το ευρώ

Αναλυτές υπολογίζουν στο 40% τις πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στις επόμενες εβδομάδες.

Ant1news



Μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Oι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στις επόμενες εβδομάδες, είναι 40%, την ώρα που η πιθανότητα μιας εξόδου από την 19μελή ευρωζώνη βρίσκεται στο 30%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg με τη συμμετοχή 29 οικονομολόγων. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε είπαν ότι μια χρεοκοπία δεν θα ενεργοποιήσει και μια έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αν και η πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων και ένα Grexit έχει σίγουρα αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και στις δύο περιπτώσεις, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αναγκαστικά το ένα θα ακολουθήσει το άλλο», είπε η Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Επιχειρήσεων στο Λονδίνο.

«Αν η ρευστότητα μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και στην περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων, τότε αυτό σημαίνει ότι το Grexit δεν θα φέρει και χρεοκοπία», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει συμφωνήσει ακόμα με τους πιστωτές της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δόση προς τη χώρα μας.  Το Bloomberg εκτιμά ότι συμφωνία δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε στο σημερινό Eurogroup.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το εάν η κυβέρνηση θα εισάγει capital controls, με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% μέχρι το 100%, σύμφωνα με την έρευνα. Η μέση πιθανότητα διαμορφώνεται στο 50%.

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι οι πιθανότητες η χώρα μας να αθετήσει πληρωμή χρέους στις επόμενες 4 με 6 εβδομάδες, κυμαίνεται μεταξύ 10% και 100%, ενώ ίδιες είναι και οι πιθανότητες για μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους ίδιους.