X

Παράταση στο θρίλερ ως το Eurogroup της 11ης Μαϊου

"Υπάρχουν πολλές διαφωνίες και ξεμένουμε απο χρόνο", το αυστηρό μήνυμα των εταίρων. Ο Ντάισελμπλουμ «έκλεισε» το παράθυρο συμφωνίας ως 30/4.Πυρά απο Ντράγκι. Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης.

Ant1news

Με κοινή, μόνιμη επωδό ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά με την αυστηρή προειδοποίηση σε κάθε τόνο ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει και πως πρέπει να επιταχυνθεί, ήδη από το πρωί του Σάββατου, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία το ταχύτερο, ολοκληρώθηκε το Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου στο επόμενο Eurogroup, στις 11 Μαίου, έσπευσε να «κλείσει» το παράθυρο για πιθανή συμφωνία ως τις 30 Απριλίου, προθεσμία που είχε τεθεί στην συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως και την πιθανότητα να υπάρξει τμηματική εκταμίευση των καθυστερούμενων δόσεων προς την Αθήνα, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για να ληφθεί απόφαση εκταμίευσης χρημάτων.

Ακόμη υπάρχουν αρκετές διαφορές με Ελλάδα, ενώ ξεμένουμε από χρόνο, σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ όλοι στάθηκαν στον ιδιαίτερα αργό ρυθμό με τον οποίο προχωρούν προς το θετικότερο οι διαπραγματεύσεις, επιρρίπτοντας γι΄ αυτό την ευθύνη στην Αθήνα.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι η μόνη ημερομηνία που έχει σημειωμένη στην ατζέντα του είναι η 11η Μαίου, γι΄ αυτό κι αναφέρει αυτήν ως το επόμενο ραντεβού των Υπουργών Οικονομικών για την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, ωστόσο το «πρόγραμμα του είναι ευέλικτο» όπως είπε κι αν υπάρξει άλλη εξέλιξη μπορεί να μεταβληθεί το χρονοδιάγραμμα των επαφών.

Όπως τόνισαν "ομόφωνα" οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης «χρειάζεται μια συνολική συμφωνία, μία συμφωνία-πακέτο, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά σε αυτό το σημείο. Για  να φθάσουμε εκεί, πρέπει να αναληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων»

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμαναν πολλές φορές ότι τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά κι ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος, δεδομένου ότι «παραμένουν οι διαφωνίες σε πολλά επίπεδα».

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, πρέπει να επιταχύνουμε, από σήμερα, αυτό το Σαβββατοκύριακο και συνεχώς, διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος», επεσήμανε ο Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι στόχος όλων είναι «μια ευημερούσα Ελλάδα, εντός του ευρώ».

«Για να φθάσουμε σε αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη, ένα μέρος της ευθύνης είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πρέπει να υπάρχουν έντιμες προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος για άλλη μια φορά «κάρφωσε» την ελληνική πλευρά ότι ακόμη δεν έχει υποβάλλει πλήρως ποσοτικοποιημένες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία όταν η Ελλάδα δεν μας έχει φέρει ποσοτικοποιημένα τα μέτρα που προτείνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, ο οποίος είπε ότι «πολλές φορές δεν είναι κατανοητό τι σκέφτεται ο άλλος», ενώ και σε άλλο σημείο της παρέμβασης του «κάρφωσε» την Ελλάδα, εμμέσως πλην σαφώς, όταν αναφερόμενος στην Ισπανία είπε «κοιτάζω, ευτυχής, την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ισπανία. Βέβαια χρειάζονται περισσότερες ή να συντηρηθούν ήδη υπάρχουσες, όμως υπάρχει σημαντική πρόοδος στην χώρα».

Σε ό,τι αφορά το κλίμα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία σύμφωνα με το Bloomberg υπήρξε ομαδική επίθεση κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, με σκληρές εκφράσεις, που δημιούργησαν αρνητικό περιβάλλον για την Ελλάδα.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος υποστήριξε πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς και ότι οι όποιες διαφορές υπάρχουν θα γεφυρωθούν.