X

Χριστοδουλουπούλου: Ευρωπαϊκό ζήτημα η είσοδος Σύρων προσφύγων στα νησιά μας

«Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία».

Ant1news


Ικανοποιημένη εμφανίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, από τα αποτελέσματα των εργασιών για το μεταναστευτικό τόσο στο συμβούλιο ΥΠΕΣ και ΥΠΕΞ της ΕΕ  όσο και στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει πως «επετεύχθη πλήρως ο στόχος μας να αναγνωριστεί  είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα». Επισημαίνει, πάντως, πως «ενόψει της μεγαλύτερης προσφυγικής μετακίνησης πληθυσμού του 21ου αιώνα, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία. Πρέπει να αναζητήσει μια συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και τις αρχές του κράτους δικαίου».

Αναλυτικά η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής:

«Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από μία εντατική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να παρέμβει ενεργά στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς της πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας, η οποία, όπως τέθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούσε μόνο τα ζητήματα της Κεντρικής Μεσογείου, και ειδικά της Ιταλίας.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες.

Ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα επετεύχθη πλήρως μετά από τις εργασίες τόσο του συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, όσο και της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε χθες στις Βρυξέλες.

Κερδίσαμε γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση που αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έρευνα και τη διάσωση, την υποδοχή, το άσυλο και τη φιλοξενία. Είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα.

Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών. Χαιρετήσαμε τα σημεία που ανοίγουν το δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας. Επισημάναμε ταυτόχρονα την ανάγκη ενεργοποίησης των υπαρχόντων μηχανισμών αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεύρυνση νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς την ΕΕ.

Αναδείξαμε τις ιδιαιτερότητες των μεικτών μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι πάνω από 80% των νεοεισερχόμενων στη χώρα μας πλέον είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ.

Ενόψει της μεγαλύτερης προσφυγικής μετακίνησης πληθυσμού του 21ου αιώνα, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία. Πρέπει να αναζητήσει μια συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και τις αρχές του κράτους δικαίου. Για εμάς η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ειρήνης».