X

Βαρουφάκης: Είμαστε κοντά σε συμφωνία - δεν υπάρχει σχέδιο Β

Βέβαιος ότι η συμφωνία με τους εταίρους είναι κοντά εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών. Τι είπε για το κλίμα στο Eurogroup και την αναφορά συναδέλφου του για σχέδιο Β.

Ant1news



Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους σύντομα εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει σωστά. Όχι απλώς να υπογράψουμε μια οποιαδήποτε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία, αλλά να καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που θα είναι ένα γνήσιο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης σε ερώτηση για το αν το Eurogroup ήταν μια κακή μέρα για την Ελλάδα και για το αν υπάρχει ενδεχόμενο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ένας από τους συναδέλφους του μίλησε για Σχέδιο Β’ σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, ωστόσο απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. « Είναι αλήθεια ότι κάποιος από τους συναδέλφους μου στο Eurogroup, ακούσια, ενδεχομένως από θυμό αναφέρθηκε σε αυτό. Η άμεση απάντησή μου ήταν να πω ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β’, δεν μπορεί να υπάρξει Σχέδιο Β’ και η οποιαδήποτε αναφορά σε Σχέδιο Β’ είναι καταφανώς αντιευρωπαϊκή και εν τέλει είναι εναντίον των συμφερόντων της συγκεκριμένης χώρας, που εκπροσωπείται από το συγκεκριμένο συνάδελφο», σημείωσε σχετικά και αναφέρθηκε στις σχέσεις με τους εταίρους και το κλίμα στο Eurogroup.

«Είμαστε ενήλικες, είμαστε συνάδελφοι, σεβόμαστε και συμπαθούμε ο ένας τον άλλο. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές και ότι υπάρχει μια ένταση κάποιες φορές, σε ότι αφορά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ένα άριστο επίπεδο σχέσεων», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρευστότητας και είπε: «Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε ενέσεις ρευστότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα απλώς έριχνε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αυτό που είναι ζωτικής σημασίας τώρα είναι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και να δημιουργήσουμε έναν υγιή κύκλο. Αν αυτό σημαίνει ότι για λίγο καιρό, όσο διαρκούν αυτές οι σημαντικές διαπραγματεύσεις έχουμε πίεση στο θέμα της ρευστότητας, ας είναι. Είναι μια επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη».