X

Νέα «καμπανάκια» των Ευρωπαίων στην Αθήνα

Σαββατιάτικα μηνύματα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί. Τι «απαντά» ο Βαρουφάκης στα σχέδια για Plan B και τα σενάρια κλιμάκωσης της ασφυξίας ρευστότητας. Γιατί «βάρυνε» το κλίμα για την Ελλάδα στην Ρίγα.

Ant1news



Να συνέλθει από την ψυχρολουσία που υπέστη η ελληνική πλευρά στο Eurogroup προσπαθεί το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ξαφνιάστηκε από την μεταστροφή, μέσα σε λίγες ώρες, του κλίματος που είχε συναντήσει ο Πρωθυπουργός στις επαφές του με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής, μετά από τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι «είμαστε πιο κοντά στην συμφωνία».

Η Αθήνα επιδιώκει τώρα όλες οι πλευρές να «σηκώσουν τα μανίκια» και να υπάρξει τέτοια  επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, που να οδηγήσει ακόμη και σε έκτακτο Εurogroup, πριν απο τις 11 Μαίου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ασφυκτικής ρευστότητας και να προληφθούν τυχόν σενάρια περαιτέρω μείωσης από την ΕΚΤ της μοναδικής γραμμής παροχής ζεστού χρήματος στην ελληνική οικονομία, όπως «προανήγγειλε» χθες ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι ότι πιθανώς θα εξετάσει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 6 του επόμενου μηνός.

Το «μήνυμα» Ντράγκι βάζει φωτιά σε όλα τα επίπεδα για το επόμενο δεκαήμερο, ενώ την πίεση εντείνουν δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Βίτορ Κοστάνσιο, ο οποίος είπε εν πολλοίς ότι «δεν ανησυχεί τους εταίρους ένας τυχόν περιορισμός της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, καθώς κάτι τέτοιο», όπως δήλωσε, «δεν θα έχει επίδραση στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης».

Την ανάγκη επιτάχυνσης των συζητήσεων και κυρίως της κατάληξης το ταχύτερο σε συμφωνία, επανέλαβε σήμερα από το Ecofin, μία ημέρα μετά τους κεραυνούς του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας ότι «είχαμε χθες μια κρίσιμη διάσκεψη με μια κρίσιμη αντιπαράθεση (σημ: debate), η οποία και θα ασκήσει επιπλέον πίεση για μια επιτάχυνση της διαδικασίας. Αλλά αυτό θα πάρει 1-2 ημέρες για να αρχίσει». 

Την «φωτιά στα τόπια» προτείνοντας να εξεταστεί και Plan Β για την Ελλάδα, έβαλε στο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβενίας. Ο Ντούσαν Μράμορ μάλιστα, σύμφωνα με το Ρόιτερς, είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη όπου του έθεσε υπόψη την ιδέα του, στην οποία αντέδρασε έντονα ο Έλληνας Υπουργός, αποκαλώντας τον ομόλογο του «αντι-ευρωπαϊστή».

Παίρνοντας θέση σε αυτά τα σενάρια, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Ecofin ότι «δεν υπάρχει Plan Β για την Ελλάδα», τονίζοντας ωστόσο ότι το σχέδιο επάνω στο οποίο όλοι δουλεύουν «αφορά μια Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, εντός της Ευρωζώνης».

Σε επίρρωση των δηλώσεων αυτών κι ένα «κλικ» πιο αισιόδοξα σε ότι αφορά το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, έρχονται όσα είπε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος τόνισε, στο πρακτορείο Αgence Europe, «αυτό που θέλουμε είναι συγκεκριμένες, σοβαρές και κοστολογημένες συνομιλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε δύο στάδια. Ο απώτερος στόχος είναι το τέλος Ιουνίου. Ελπίζουμε ότι μπορούμε, στα τέλη Απριλίου, να έχουμε μια ισχυρή και θετική πρώτη προσέγγιση».

Πιο πιεστικός ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος δηλώνει ότι είναι «αποφασιστικής σημασίας η συγκατάθεση της Αθήνας για να καταβληθούν τώρα προσπάθειες με όλη την δύναμη και ένταση για την εξεύρεση συμφωνίας», καθώς όπως τονίζει «σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και από τη σκοπιά του Eurogroup να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στο Μάιο, καθώς ενδεχόμενα θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου»

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από όλους τους ομολόγους του κινήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στο Euronews, ώρες μετά το τέλος του Eurogroup, είπε ότι «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Η απόσταση προς αυτήν την συμφωνία είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την φωτιά που αναφέρουν», κινούμενος στην γραμμή του Μαξίμου ότι είναι περίεργο ότι στο Eurogroup επιχειρήθηκε να αντιστραφεί πλήρως το θετικό κλίμα που υπήρχε ώρες πριν, στις συναντήσεις κορυφής του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες πάντως, σύμφωνα με ορισμένα διεθνή ΜΜΕ, προκάλεσαν την αντίδραση ορισμένων αρχηγών κρατών, που θεωρούν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός τους «παρακάμπτει» μέσω Μέρκελ και Ολάντ.

Εν τω μεταξύ, νέο «μήνυμα στήριξης» έστειλε χθες το απόγευμα από την Βρέμη και η Άγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης ότι «σε ότι αφορά την γερμανική πλευρά, είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα». Η Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ιδιωτικοποιήσεις.