X

Δραγασάκης: Αν επιμείνουν στον στραγγαλισμό προηγείται ο λαός

Τονίζει ότι χωρίς συμφωνία ως τις αρχές Μαϊου, "μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε".

Ant1news

"Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία στις πρώτες ημέρες του Μαϊου, αν όχι στο τέλος του Απριλίου", ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης, στέλνοντας σειρά μηνυμάτων στους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

"Σε αντίθετη περίπτωση, η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει ομαλά τις εξωτερικές υποχρεώσεις της θα είναι σε μια ολοένα αυξανόμενη αντίθεση με την επιβίωση ελληνικού λαού", υπογραμμίζει ο κ. Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού.

Συμπληρώνει πάντως ότι "αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που ως τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιοι. Γι' αυτό χρειάζεται να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης κια της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας. Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της Κυβέρνησης". 

Μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τονίζει ότι το πρόβλημα ρευστότητας "είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων του παρελθόντος", προσθέτοντας ότι πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων πως έχουν κι αυτοί ευθύνη για το πρόβλημα της ρευστότητας.  

Προσθέτει πως το ταμειακό αδιέξοδο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποιήση των εσόδων και την μετάθεση πληρωμών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης.

Όπως τονίζει ο Γιάνης Δραγασάκης, το πρόβλημα επιτείνεται από τα περιοριστικά μέτρα της ΕΚΤ και την εισαγόμενη αβεβαιότητα, ενώ επισημαίνει  ότι η παράταση της αβεβαιότητας δεν συμφέρει κανέναν και πως πρέπει όλοι να εργαστούν για συμφωνία, βάσει όσων συμφωνήθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και όχι να υπάρξει επιστροφή στην 5η αξιολόγηση του Μνημονίο, τονίζοντας ότι "υπάρχει σαφής δυνατότητα, αλλά και επιτακτική ανάγκη, να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαϊου, αν όχι και εντός του Απριλίου".

Σε ότι αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμεικά διαθέσιμα, είπε πως οι αντιδράσεις εξηγούνται και είναι μάλλον δικαιολογημένες, λόγω του ότι "δεν ενημερώσαμε έγκαιρα για το πρόβλημα, τις αιτίες και τις διαστάσεις του" προσθέτοντας ότι "οι πικρές εμπειρίες και οι μνήμες από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI, είναι ακόμη νωπές".

Τα ζητούμενα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, είναι η διευθέτηση για βιώσιμο και εξυπηρετούμενο χρέος, μια δημοσιονομική πολιτική χωρίς εξωπραγματικά πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις που θα μειώνουν ανισότητες, ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων και πηγές χρηματοδότησής για την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Δηλωσε πάντως ότι πιο σκληρές αντιδράσεις για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ίσως να μην έρθουν από την Ευρώπη, αλλά από μέσα, "από τις εγχώριες ελίτ,τα «κακομαθημένα παιδιά» της ιστορίας".