X

Guardian: Αυτήν τη φορά ο κίνδυνος Grexit είναι αληθινός

Τα σημάδια ήταν δυσοίωνα μετά το Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα, επισημαίνει ο Guardian.

Ant1news



Αυτήν τη φορά είναι πραγματικό: Η Ελλάδα είχε αποφύγει μία διαφαινόμενη χρεοκοπία σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τώρα έχει λίγες εβδομάδες ακόμη για να υπογράψει μία νέα συμφωνία με τους εταίρους της στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ ή να βρεθεί σε μία πόρτα εξόδου που οδηγεί πίσω στη δραχμή, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Την Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, τα σημάδια ήταν δυσοίωνα. «Θα περιγράψω τη σημερινή συνεδρίαση ως πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, αναφέρει ο Guardian και επισημαίνει ότι τους  τελευταίους τρεις μήνες έχει γίνει μία σειρά συναντήσεων που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη απογοήτευση και στις δύο πλευρές.

«Οι υπάλληλοι στις Βρυξέλλες έχουν γίνει ευέξαπτοι και είναι ενοχλημένοι για την έλλειψη λεπτομερειών από την Αθήνα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται και σημειώνεται ακόμη ότι μια σειρά ομιλιών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, που ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις «αποτυχημένες» πολιτικές των Βρυξελλών, έχει επίσης δημιουργήσει μία απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει τους μισθούς στο Δημόσιο τομέα τον Μάιο. Αυτή η προοπτική είναι απίθανη, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού εξέδωσε διάταγμα την Παρασκευή που υποχρεώνει τώρα τους κρατικούς φορείς και τις τοπικές αρχές να μεταφέρουν τα χρήματα που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζει ο Guardian και αναφέρει δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, που είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει 2,5 δισ. ευρώ σε δάνεια από κρατικές επιχειρήσεις.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα ποσά που πρέπει να πληρώσει η χώρα μας τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ στη συνέχεια προστίθεται ότι αν τα μετρητά εξαντληθούν, τότε ο Τσίπρας θα μπορούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους και τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας και να καθυστερήσεις τις πληρωμές στο ΔΝΤ. Ήδη ζητήθηκε από το ΔΝΤ να αποδεχθεί μία καθυστέρηση, αλλά το ταμείο αρνήθηκε, σημειώνεται σχετικά.

«Χωρίς μια συμφωνία, η αντιπολίτευση θα ζητήσει νέες εκλογές αντί να δει την Ελλάδα να συντρίβεται έξω από το ευρώ. Ο συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ παραμένει ισχυρός, αλλά ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο ή να προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα», αναφέρει - μεταξύ άλλων - το δημοσίευμα.