X

WSJ: Έτοιμο από το 2012 το plan B για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο Eurogroup της Παρασκευής, μια μικρή ομάδα υπουργών έκανε λόγο για Plan B.

Ant1news

Για εκνευρισμό ορισμένων στην Ευρωζώνη από την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal τονίζοντας παράλληλα ότι πλέον έχει γίνει δημόσια συζήτηση περί «Σχεδίου Β».

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια του Eurogroup, της περασμένης Παρασκευής υπήρξε μια μικρή ομάδα υπουργών που ξεπέρασαν το ταμπού να μην εκθέτουν ακραίες απόψεις δημοσίως και έκαναν λόγο για ένα Plan B που περιελάμβανε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και η Ελλάδα έφτασε ως τη χρεοκοπία.

 Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι από τους υπουργούς της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Λιθουανίας και γρήγορα απορρίφθηκε από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Αυτό επιβεβαιώνουν και αξιωματούχοι που βρέθηκαν μπροστά στα γεγονότα. Εκείνοι αντέτειναν πως μετά από πέντε χρόνια δεν υπάρχει πλέον άλλος χώρος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το ήδη υπάρχον.

 Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας βάζει τους φορείς χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας .

 Όπως γράφει η Wall Street Journal, mέχρι τώρα, ο σχεδιασμός ενός πλάνου έκτακτης ανάγκης είχε κρατηθεί μυστικός από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα που κατάστρωναν τα σχέδιά τους χωρίς δίχως να έχουν άμεση επικοινωνία ή κάποιο κεντρικό συντονισμό. Αν, λοιπόν, αυτά τα πλάνα περάσουν σε επίσημο επίπεδο, μέσω των υπουργών Οικονομικών, τότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε μια ανεπιθύμητη έκβαση. Ίσως γι' αυτό και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για δίλημμα γύρω από το εναλλακτικό πλάνο για την Ελλάδα.

 Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα από το 2012 η Γερμανία είχε στα χέρια της ένα λεπτομερές πλάνο για μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Τρία χρόνια μετά, αυτό το πλάνο θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης. Αν και αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέτασαν και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και συνάμα να παραμείνει στη νομισματική ένωση. Η αλήθεια είναι η πίεση προς την Αθήνα αυξάνεται και αρκετοί αρχίζουν να σκέφτονται τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, έτσι ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εκροή καταθέσεων.