X

Τον επιζώντα του Διστόμου συνάντησαν Τσίπρας και Παυλόπουλος

Τον άνθρωπο που συγκίνησε τους Γερμανούς συνάντησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ant1news



Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Αργύρη Σφουντούρη, τον επιζώντα της σφαγής του Διστόμου που συγκίνησε πρόσφατα τους Γερμανούς, είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Σφουντούρη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τη γνωριμία και παρέλαβε ως δώρο ένα βιβλίο από τον επιζήσαντα της σφαγής του Διστόμου.

«Η προσωπική σας μαρτυρία που προσφάτως έγινε αφορμή να συγκινηθεί η γερμανική κοινή γνώμη - να γνωρίσει κατ΄αρχάς η γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και η παγκόσμια κοινή γνώμη, το δράμα του Διστόμου, μέσα από το προσωπικό σας δράμα - ανακινήθηκε μία υπόθεση που για εμάς, για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει ζωντανή η μνήμη και ίσως είναι μία αφορμή η δική σας προσωπική εμπειρία και μαρτυρία, ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός μαζί από κοινού να αφήσουμε πίσω μας το φάντασμα του ολοκληρωτισμού, του φασισμού, τις απειλές που μας στοιχειώνουν και σήμερα, και να κοιτάξουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Πέρα από αντιθέσεις, συγκρούσεις και αν θέλετε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που μπορούν να δημιουργούν κινδύνους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έτσι είναι και νομίζω ότι μέσα από τη συζήτηση για το παρελθόν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον, όλοι μαζί, και να ξεκινήσουμε με μία Ευρώπη που να είναι όλοι πραγματικά σαν αδέρφια και να μην κοιτάζουν το συμφέρον τους, αλλά πως θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς ένα καλύτερο και ειρηνικό μέλλον», απάντησε ο κ. Σφουντούρης και με τη σειρά του παρέλαβε από τον Πρωθυπουργό δώρο ένα (γλυπτό) περιστέρι ως σύμβολο της ειρήνης.





Ο κ. Αργύρης Σφουντούρης έγινε δεκτός σήμερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. «Με τιμή και συγκίνηση σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να σας πω ότι στην ψυχή σας και στο πρόσωπό σας αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κατοχής αλλά και ένα κομμάτι του χρέους το οποίο έχουμε ακόμα απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Να είσθε βέβαιος ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά», του είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Χαίρομαι πολύ που το ακούω αυτό. Γιατί τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία μας δεν ξεχνά. Αλλά τώρα το πιστεύω», ανέφερε από πλευράς του ο επιζών της σφαγής του Διστόμου.