X

UNICEF: Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού

Περισσότερα από 21 εκατομμύρια βρέφη στις φτωχότερες χώρες δεν εμβολιάστηκαν το 2013.

Ant1news



Της Χριστίνας Παπαδημητροπούλου

2-3 εκατομμύρια παιδικές ζωές σώζουν οι εμβολιασμοί κάθε χρόνο. «Γεφυρώνοντας το Χάσμα» το φετινό θέμα για τον εμβολιασμό και των πιο περιθωριοποιημένων παιδιών, που στερούνται τη δυνατότητα πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες υγείας λόγω της κατάστασης στην οποία είναι «καταδικασμένα» να ζουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Περισσότερα από 21 εκατομμύρια βρέφη στις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν εμβολιάστηκαν το 2013. Συνέπεια είναι αυτά τα παιδιά να βρίσκονται σε κίνδυνο, να απειλούνται με θάνατο ή ως «καλύτερο σενάριο» να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφής αναπηρίας  και εν τέλει στερούνται από ίσες ευκαιρίες στην ζωή.

Με τη σταδιακή αύξηση της χρήσης των ήδη υπαρχόντων εμβολίων σε 72 από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο μπορούν να σωθούν 6,4 εκατομμύρια ζωές, όπως επίσης και να εξοικονομηθούν 6,2 δις δολάρια σε θεραπείες και 145 δις δολάρια σε απώλειες σε παραγωγικότητα κατά την διάρκεια μιας δεκαετίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν με τον εμβολιασμό. Όσο παραμένουν ανεμβολίαστα, θα εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους άσκοπα από αιτίες που θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα. 

Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα υπάρχει 99% κάλυψη με το τριπλό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκίτη-τετάνου, 99% κάλυψη με το εμβόλιο κατά της ιλαράς καθώς και 99% με το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

Στην Ευρώπη προβληματίζει η αύξηση κατά 350% στα περιστατικά ιλαράς από το 2007 (7.073) έως το 2013 (31.685) επειδή πολλοί γονείς όλο και περισσότερο επιλέγουν να μην πραγματοποιήσουν ή να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η UNICEF προσπαθεί να διασφαλίσει την ίση αντιμετώπιση στον επιτυχή εμβολιασμό όλων των παιδιών και ιδιαίτερα σε αυτά που ζουν σε άθλιες συνθήκες και στερούνται βασικών αναγκών όπως τροφή, νερό και ένδυση.