X

Νομοσχέδιο - «σκούπα» με στόχο την συμφωνία

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει ο Τσίπρας. Ποιά μέτρα «κλείδωσαν» σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Τι συμφωνήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της «ομάδας Τσακαλώτου».

Ant1news

Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνει αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, αναφορικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την προώθηση του πολυ-νομοσχεδίου με το οποίο η Αθήνα επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να πορευθεί βήμα-βήμα στην διαπραγμάτευση, βάσει των προτάσεων που η ίδια έχει καταθέσει ως τώρα στις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς, μέσω των 26 σημείων της «λίστας Βαρουφάκη» ή να συμφωνήσει, εφόσον υπάρχει πίεση των εταίρων για κάτι τέτοιο,  σε συζήτηση για «τελική λύση» τον Ιούνιο, όπως τόνισαν μετά την παρθενική σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό της, στέλνοντας «σήμα» ότι άλλαξαν τα πρόσωπα  της ελληνικής αντιπροσωπείας στις επαφές με τους πιστωτές, όχι όμως και η κυβερνητική γραμμή.

Πρώτος στόχος είναι μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης να έχει καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο-«σκούπα» με όσες από τις μεταρρυθμίσεις της «λίστας Βαρουφάκη» έχουν ωριμάσει.

Το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου και οι διατάξεις που θα ενταχθούν σε αυτό απασχόλησαν νωρίτερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Υπουργού Οικονομικών.

 Όπως δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης το βράδυ της Δευτέρας στο Υπουργείο Οικονομικών (παρουσία του κ. Δραγασάκη), δεν θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούν «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ όπως είπε ο τελικός ποσοτικός υπολογισμός σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά μέτρα θα είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες, χωρίς όμως να προσδιορίσει ακριβώς πότε.

 Οι δύο υπουργοί είπαν ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν ούτε η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» και την bad bank ούτε ο φόρος «πολυτελείας» ή «διανυκτέρευσης» για τα «κοσμοπολίτικα νησιά», στον οποίο αναφέρθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός, καθώς το μέτρο αυτό αναμένεται να εξεταστεί την Πέμπτη σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις για την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης και την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, όχι όμως και αλλαγές σε συντελεστές του, καθώς αυτό είναι θέμα που θα εξεταστεί τον Ιούνιο.

 Όπως είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες κι ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».


Βαρουφάκης: Στόχος η ενδιάμεση συμφωνία, χωρίς να βγούμε συμβιβασμένοι

«Όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για μια έντιμη συμφωνία».

 «Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει».

«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας. Θα θέλαμε να είναι άμεση και απότομη αλλά προτιμούμε να είμαστε ρεαλιστές. Θεωρούμε εύλογο να υπάρξει συμφωνία σε όσα συμφωνούμε», επεσήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια, καθιστώντας σύνθετη τη διαπραγμάτευση, συμπληρώνοντας ότι «ο ρεαλισμός καταδεικνύει μία σταδιακή συμφωνία ως μία καλή λύση», ενώ κατέληξε λέγοντας «θα συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα βγούμε συμβιβασμένοι από αυτήν την διαπραγμάτευση».

Τσακαλώτος:  Θα πάρουμε αποφάσεις που μπορούν να περάσουν από την ΚΟ

«Συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας», επανέλαβε λίγη ώρα αφότου έκανε ανάλογες αναφορές στην Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τις οποίες πολλοί θεώρησαν ότι προκύπτει «άδειασμα» στον Γιάνη Βαρουφάκη.

 «Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Τα πράγματα είναι πιο συντονισμένα. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη», επισήμανε ο συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι «εμείς θα πάρουμε αποφάσεις που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το Υπουργικό Συμβούλιο».

Δραγασάκης: Συμφωνία το ταχύτερο

«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτή είναι η επιδίωξή μας», ανέφερε από τη μεριά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

 Ερωτώμενος για την ανάγκη σύστασης  της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολύ-επίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».

 Η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρεμιέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων του Brussels Group. Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη καθορίστηκε η ατζέντα για τις δια ζώσης συνομιλίες του Brussels Group, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν από την Τετάρτη.