X

Αγώνας ταχύτητας για το πολυνομοσχέδιο

Στόχος είναι η άμεση κατάρτιση του σχεδίου για τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 9 Μαΐου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης συνεδριάσε στη Βουλή, με θέμα την προπαρασκευή σχεδίου νόμου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη».

Στόχος είναι η άμεση κατάρτιση  του σχετικού νομοσχεδίου προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 9 Μαΐου και για το λόγο αυτό εξετάζονται μια σειρά από μέτρα όπως η αύξηση της έκτακτης εισφοράς  για εισοδήματα άνω των 30.000, κάτι βέβαια που τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδουν.

Πάντως υπό τον τίτλο «διάφορα φορολογικά έσοδα» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει υπολογίσει επιπλέον έσοδα της τάξης των 400 εκ. ευρώ.

Στο τραπέζι της σύσκεψης έχουν πέσει ακόμα μέτρα όπως:

-Αύξηση του φόρου πολυτελείας

-Καθορισμός λοταρίας για την συλλογή αποδείξεων

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών

-Εντατικοποίηση του ελέγχου εμβασμάτων προς το εξωτερικό

Ακόμα εξετάζονται ρυθμίσεις για την εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι δημοπρασίες για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Ακόμα εξετάζεται η αλλαγή στις διατάξεις και τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς στη πρώτη κατοικία μετά τις ενστάσεις της ΕΚΤ.

Το σχέδιο νόμου που θα καταρτιστεί θα συζητηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης πως δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην έκτακτη εισφορά και ότι στο τελικό σχέδιο θα περιέχεται οπωσδήποτε η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.