X

"Φουλ μηχανές" σε Αθήνα και Βρυξέλες για την συμφωνία

Αισιόδοξη η Κυβέρνηση. Συνεδρίαση EWG, σε «ανοιχτή γραμμή» με Βαρουφάκη-Τσακαλώτο. Κοινή σύσκεψη Brussels-Athens Group. Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι.

Ant1news

Η έλλειψη χρόνου και χρήματος και η πιεστική ανάγκη για την κατάληξη το ταχύτερο σε συμφωνία, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, διά της επιτάχυνσης υλοποίησης των απαιτούμενων μέτρων, έχει βάλει «φωτιά» στις επαφές της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολλαπλή «ανοιχτή γραμμή» Αθήνας-Βρυξελών.

Είναι ενδεικτικό ότι τις επόμενες ώρες συνεδριάζουν όλες οι ομάδες διαπραγμάτευσης, σε κάθε επίπεδο, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να δηλώνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στην οποία αποσκοπούν αυτές οι συσκέψεις και οι επαφές, θα επιτευχθεί σύντομα».

Στην σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, στις Βρυξέλες, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν «παρεμβάσεις» είτε από τα μέλη του Brussels Group - που βρίσκονται στην πόλη - είτε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου με μικρή διαφορά ώρας από την έναρξη του EWG έχει οριστεί να συσκεφθούν τα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που τελεί υπό την εποπτεία του Γιάνη Βαρουφάκη και τον συντονισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο τελετευταίος δήλωσε το πρωί μιλώντας στο Κόκκινο:

«Εγώ νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές, πεδία συμβιβασμού, αλλά τα πεδία συμβιβασμού να εντάσσονται σε πολιτικό σχέδιο. Αν έχεις πολιτικό σχέδιο και αυτό δίνει διεξόδους, τότε μπορείς να δεχθείς κάποιους συμβιβασμούς. Αντιθέτως αν στο μόνο που οδηγεί ένας συμβιβασμός είναι στον επόμενο, τότε δεν έχεις λόγο να το κάνεις»

Αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου, όπως λένε κύκλοι του Μαξίμου, «θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση», με πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέλουν την συζήτηση να διακόπτεται «μόνο για την Πρωτομαγιά και να συνεχίζονται από το πρωί του Σαββάτου».

Μάλιστα, σε αυτό θα μετάσχουν και στελέχη του Athens Group, ώστε να βρεθεί ο κοινός «τύπος» μέσω του οποίου θα γίνεται η διαπραγμάτευση, η ανταλλαγή δεδομένων, η συλλογή πληροφοριών και η εκατέρωθεν διατύπωση προτάσεων για να επισπευστούν οι διαβουλεύσεις, με ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών να σχολιάζει ότι «ίσως βοηθήσει ότι είναι όλοι μαζί».

Όπως αναρωτήθηκε η ίδια πηγή, «εμείς προσπαθούμε να γίνει συγκεκριμένη συζήτηση, οι άλλοι το θέλουν;», διευκρινίζοντας ότι «δεν μας έχουν πει καθαρά ότι θέλουν την εφαρμογή του «e-mail Χαρδούβελη» για να υπάρξει συμφωνία».

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, θα πάνε σε «νομική μορφή» στους εταίρους, καθώς αυτό βοηθάει», λέγοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάει στην Βουλή» το νομοσχέδιο-«σκούπα».

Μάλιστα είπε  ότι στόχος είναι η συμφωνία το ταχύτερο καθώς «όλοι έχουν στο μυαλό τους προκαθορισμένες ημερομηνίες», ενώ παραδέχθηκε ότι «υπάρχει σχέδιο αν η ΕΚΤ «κουρέψει» τα ενέχυρα με τα οποία διασφαλίζουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, αλά μην περιμένετε να σας το πω».

Αύριο το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μόνο τα 18+8 σημεία της «λίστας Βαρουφάκη» και μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές αξίας άνω των 70 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους, θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρόοδος είναι επαρκής για να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία, με ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι σε περίπτωση ανεπιθύμητου αδιεξόδου, το λόγο πρέπει να τον έχει ο λαός, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Από την πλευρά του πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της Αριστερής Πλατφόρμας επιμένει να ζητά «ρήξη με τους δανειστές», λέγοντας πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας το πρωί στο Mega, αναφέρθηκε στην απαίτηση των δανειστών να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση των 100 δόσεων. «Θέλουν να μας λιώσουν σαν σκουλήκια; Να υποταχθούμε επειδή δεν έχουμε ρευστό και να πούμε ελάτε να υπογράψουμε ότι θέλετε; Είναι τακτική αυτή; Είναι παγίδα» είπε σχετικά.

Από πλευράς εταίρων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας σήμερα στο γαλλικό κανάλι  BFMTV αναφέρθηκε τόσο στη πρόοδο των διαπραγματεύσεων όσο και στις αλλαγές που έγιναν στη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας μας.

«Η συζήτηση είναι σοβαρή, τεταμένη και έχει προχωρήσει, αν και όχι αρκετά γρήγορα και με ανεπαρκή τρόπο. Ένα συνεπές, συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να τεθεί τώρα στο τραπέζι», υποστήριξε ο κ. Μοσκοβισί σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ για την αλλαγή στο διαπραγματευτικό σχήμα, είπε:

«Έχουμε μια ομάδα που μου φαίνεται περισσότερο συνεκτική, που μου φαίνεται περισσότερο έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα όμως θέλω αποτελέσματα. Θεωρώ ότι αυτή η διαπραγμάτευση, που τώρα μορφοποιείται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» πρόσθεσε τονίζοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη».

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε:

«Είναι αποφασιστικής σημασίας το να εγκαθιδρυθεί μία λειτουργική διοίκηση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία και το κυριότερο θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Βάιντμαν υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «διέλυσε τις αρχικές ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Η αμερικανική Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα, ανέφερε ότι«η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν πετυχαίνει πολλά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν δεν συμφιλιωθούν οι Έλληνες με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς».