X

Χάθηκε ο έλεγχος ρωσικού διαστημικού σκάφους και πέφτει στη Γη

Εκτός έλεγχου το ρωσικό διαστημικό σκάφος Progress, έχει αρχίσει την πτώση προς την Γη.

Ant1news



Τον έλεγχο του μη επανδρωμένου φορτηγού διαστημικού σκάφους Progress έχασαν οι Ρώσοι χειριστές του και το διαστημόπλοιο θα πέσει στη Γη, σύμφωνα με ένα αξιωματούχο της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας. Το διαστημικό σκάφος επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Άρχισε την πτώση του», ανέφερε σήμερα ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί και πρόσθεσε ότι «η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου». Όπως είπε, οι Ρώσοι χειριστές της πτήσης θα προσπαθήσουν άλλες δύο φορές να αποκαταστήσουν τη σύνδεση με το σκάφος, ωστόσο δεν έχουν μεγάλες ελπίδες να τα καταφέρουν.

«Είναι αδύνατο να πούμε πότε ακριβώς θα πέσει στη Γη το φορτηγό σκάφος, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως η πτώση θα πραγματοποιηθεί σε ανεξέλεγκτες συνθήκες», σημείωσε.

Το Progress M-27M μετέφερε επιστημονικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, ωστόσο η απώλειά του δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα έξι μέλη του πληρώματος του ISS, τα οποία διαθέτουν αποθέματα για πολλούς μήνες. 

Οι Ρώσοι χειριστές αντιμετώπισαν προβλήματα στη μετάδοση δεδομένων λίγο μετά την εκτόξευση του σκάφους την Τρίτη με πύραυλο Σογιούζ από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και αποφάσισαν να αλλάξουν το σχέδιο πτήσης του.