X

Απο τις αλλαγές στον νόμο κρίνεται το ποδοσφαιρικό Grexit

Ποιές τροποποιήσεις προωθεί ο Κοντονής. Τι ειπώθηκε μετά την συνάντηση με τον Γ.Γ. της UEFA. Πότε θα φανεί αν ξεπεράστηκε το αδιέξοδο.

Ant1news

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον υφυπουργό αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παρουσία του Προέδρου της ΕΠΟ κι εκπροσώπων κομμμάτων, με αντικείμενο το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και τον κίνδυνο αποβολής των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το υπουργείο θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου, τις οποίες εν συνεχεία θα κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, την FIFA και την ΕΠΟ και ακολούθως θα καταθέσει στην Βουλή το αναδιαμορφωμένο πλέον νομοσχέδιο, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας η οποία κρίθηκε απαραίτητη για να γίνουν οι τροποποιήσεις.

Κοντονής

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η εύρεση λύσης και όχι ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής εποικοδομητική και παραγωγική. Από την πλευρά της Κυβέρνησης διευκρινίστηκε στον εκπρόσωπο των διεθνών Ομοσπονδιών, ότι για τα δύο ζητήματα που απασχολούν τις διεθνείς Ομοσπονδίες, πρώτα το θέμα του αυτοδιοίκητου ισχύει απολύτως η δήλωση που έκανα στην Βουλή να μπει σε νομοθετικό κείμενο. Από τον εκπρόσωπο μου ζητήθηκε αν το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να μπει και στον νόμο.

Εφόσον εγκριθεί από τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά. Δεύτερον, διευκρινίσαμε τη διαδικασία τον τρόπο και όλη αυτή την κίνηση σχετικά με τον ορισμό τακτικών δικαστών για τη στελέχωση τακτικών οργάνων της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί πληρώσεων και όχι ορισμού. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων, απάντησε: «Δεν θα σχολιάσω καμία τοποθέτηση. Να ξέρετε όμως ότι η ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται στην κατεύθυνση προς αυτό το σημείο: πρώτα σκέφτεται την εθνική ομάδα και όλους όσοι εργάζονται. Πρώτα τους ποδοσφαιριστές, τους Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και τους ξένους στην Ελλάδα.

Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση. Τα μέτρα τα οποία πρότεινε η Κυβέρνηση να είναι αποτελεσματικά. Δεν είναι κακό σε όλους ότι τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα που θεσπίζονται. Θα κριθούν στην εφαρμογή τους. Η εφαρμογή θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Η ισονομία είναι γνώμονας άσκησης πολιτικής».

Τζιάνι Ινφαντίνο

Τις τροποποιήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο, οι οποίες δεν θα θίγουν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αναμένουν οι UEFA και FIFA, τόνισε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, τονίζοντας πως οι δύο Ομοσπονδίες θα απαντήσουν μέχρι την Πέμπτη (30/4) στην ελληνική Κυβέρνηση για τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στο αθλητικό νομοσχέδιο.

«Πιστεύω πως το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Μάθαμε πως μετά αυτή τη συζήτηση θα γίνουν κάποιες αλλαγές για το αυτοδιοίκητο που θα προστατευτεί», ήταν τα πρώτα του λόγια.

Προσέθεσε ότι «εμείς δεν θα δεχθούμε έναν νόμο που θα βάλει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο. Δεν θα αποτρέψουμε την Κυβέρνηση από το να πάρει μέτρα για την βία που είναι μεγάλο πρόβλημα. Περιμένουμε λοιπόν τις αλλαγές για να τις μελετήσουμε για να δώσουμε την απάντηση μας το αργότερο μέχρι αύριο».

Γιώργος Γκιρτζίκης

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, τόνισε πως περιμένει τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, οι οποίες δεν θα θίγουν το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας.

 «Ο κ. Ινφαντίνο ήρθε στην Ελλάδα και εκπροσώπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι τοποθετήσεις του εκφράζουν και την ΕΠΟ. Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Εμείς σήμερα συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό πως θα κάνει τροποποιήσεις και θα τις ακούσουμε. Θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτές. Το καλό είναι πως υπάρχει χρόνος», ανέφερε.

Τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και κομμάτων

Ο Υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι στην συζήτηση «έγιναν κατανοητές και οι κόκκινες γραμμές της UEFA, αλλά και οι ανυποχώρητες θέσεις της κυβέρνησης να παταχτεί η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχουν γεφυρωθεί πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους - ΕΠΟ και κράτους - UEFA, σε μία κοινή προσπάθεια να καταπολεμηθεί η βία και όλες οι πρωτογενείς πηγές της».

Η τομεάρχης αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση γιατί έχει την εντολή για πάταξη της βίας που δεν αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο», ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, σημειώνει «απ’ ό,τι φαίνεται το μεγαλύτερο «αγκάθι» σε σχέση με το αθλητικό νομοσχέδιο παραμένει το θέμα των δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να είναι τακτικοί δικαστές που θα προκύπτουν με κλήρωση».

Η κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου που εκπροσώπησε στη συνάντηση το ΠΑΣΟΚ, σε γραπτή της ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων, «Υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ινφαντίνο, τους εκπροσώπους των κομμάτων και τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Όταν υπάρχει συνεργασία, συνεννόηση και λογική ο κίνδυνος GREXIT για το ελληνικό ποδόσφαιρο υποχωρεί.

Συζητήσαμε για όλα: τη βία, τα στημένα παιχνίδια, τη διαφθορά και μεταφέραμε την αγωνία μας ότι οι πολίτες εμφανίζονται όλο και πιο απογοητευμένοι από το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του,  ο Γιώργος Μαυρωτάς εξέφρασε την πάγια θέση και επιθυμία του Ποταμιού για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής παρουσίας των ελληνικών ομάδων σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις διοργανώσεις και βέβαια της παρουσίας των εθνικών ομάδων.  Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού σημείωσε ότι σε θέματα βίας εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς (στους οποίους επέμεινε ο κ. Ινφαντίνο), χρειάζεται να εντοπίζεται και ο τυχόν ομφάλιος λώρος τους με συλλόγους, ηθικούς αυτουργούς και παρακινητές. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι σε τέτοια ζητήματα τα οποία άπτονται του ευαίσθητου και πολύ σημαντικού χώρου του αθλητισμού, αλλά κατ’ επέκταση και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές γραμμές. Η καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα μπορεί να γίνει σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και προς αυτήν την κατεύθυνση διαφάνηκε ότι υπάρχει κλίμα συνεργασίας.