X

Μεγάλες ανατροπές σε δημόσιο και εφορίες

Έρχεται νέο μοντέλο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και… rotation εφοριακών.

Ant1news


Μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο, και ειδικά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.

Προωθούνται, μεταξύ άλλων, νέο μοντέλο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, κώλυμα εντοπιότητας στους διορισμούς εφοριακών, επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης στο ΥΠΟΙΚ και καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης, που τόνισε πως «έχουμε ανάγκη τον κ. Ρακιντζή για μια πιο χρηστή και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου και δημοσίου»,  δεσμεύτηκε ότι, από κοινού, θα προωθήσουν άμεσα στην κυβέρνηση, υπό τη μορφή νομοσχεδίων:

Α).  Την δημιουργία νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων- σε αντιδιαστολή με την μορφή αξιολόγησης που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση-

Β).  Νέο σύστημα τοποθέτησης εφόρων που θα εμποδίζει την δημιουργία επιλήψιμων σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά. Προτείνεται και το  κώλυμα εντοπιότητας στους εφοριακούς, όπως ισχύει και για τους δικαστικούς.

Γ). Rotation (ανακύκλωση) εφοριακών και τελωνειακών, μετά την πάροδο ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Δ).  Νέο μοντέλο για την επανασύσταση της Οικονομικής Επιθεώρησης, η οποία καταργήθηκε το 2014. Θα αναλάβει τον διαχειριστικό έλεγχο του δημοσίου.

Ε.) Χαρτογράφηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την αξιοποίηση της-  πιθανή η δημιουργία  Αναπτυξιακής Τράπεζας-.

Και για τα πέντε θέματα θα επιληφθεί μικτή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΕΔΔ. Ο κ. Ρακιντζής  σημείωσε πως θα καταβληθεί  προσπάθεια προκειμένου να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από «βαρίδια» και να εγκαθιδρυθεί αξιοκρατία ώστε να αποδώσουν καλύτερα το κράτος και η οικονομία.

Αναφερόμενος, εξάλλου, σ το θέμα της δημόσιας περιουσίας, είπε πως τα εθνικά κληροδοτήματα αποτιμώνται σε περίπου 10 δισ.  η , δε, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου διαχειρίζεται πολλαπλάσιας αξίας ακίνητη περιουσία, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει τις χρήσεις και τους σκοπούς για την αξιοποίησή της.