X

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φορολογία, συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις

Στο σημερινό Brussels Group τα «καυτά θέματα» της διαπραγμάτευσης. Παραμένει στις «κόκκινες γραμμές» της η κυβέρνηση, διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μήνυμα προς του θεσμούς ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει όλα τα «καυτά» ζητήματα έχει στείλει η κυβέρνηση, την ώρα που επισήμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Αθήνα δεν υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της, όμως στο παρασκήνιο γίνονται διαβουλεύσεις που υποδεικνύουν ένα «ξεθώριασμα» των γραμμών σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ.

Επί τάπητος θα τεθούν από το σημερινό κιόλας Brussels Group τα θέματα που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση, πάνω στα οποία φαίνεται πως θα δείξει διαλλακτικότητα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την 13η σύνταξη, τις επικουρικές, τον ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους και να προχωρήσει η οικονομία στην επόμενη μέρα.

Στο τραπέζι Ασφαλιστικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το κόψιμο των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κυβέρνηση «βλέπει» περιθώρια ευελιξίας και σε ό,τι αφορά την 13η σύνταξη, αφού από την θέση ότι θα δοθεί στο τέλος του έτους, τώρα προκειμένου να έρθει η συμφωνία η 13η σύνταξη «τελεί υπό διαπραγμάτευση παραμένοντας όμως πάντα στο τραπέζι», όπως και οι πολύ υψηλές επικουρικές.

Η κυβέρνηση έχει πει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι παγώνει τα πάντα έως το τέλος Ιουνίου, αλλά σε ένα πλαίσιο που θα συνιστά αναπτυξιακό μοντέλο. Κι αν χρειαστεί να κόψει υψηλές επικουρικές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, το συζητά.

Για τις πιέσεις περικοπής συντάξεων πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι 9 στους 10 που κάνουν αίτηση είναι κάτω των 60 ετών. Γίνεται όμως λόγος για 2-3 επαγγέλματα πολύ δύσκολα, στα οποία πρέπει να υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά όχι π.χ. και για τραπεζίτη που φεύγει στα 55.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν απόλυτες κόκκινες γραμμές σε συνολική μείωση συντάξεων– μισθών, αλλά και στο εργασιακό στο οποίο επιχειρείται λύση μέσω του ILO.

«Υποχωρήσεις» και στο θέμα των πλειστηριασμών

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτασης της άρσης των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία υπάρχει και σενάριο νέου «κουρέματος» των προϋποθέσεων, για να γίνει αποδεκτή η πρόταση. Για το αν θα περιληφθεί στο Πολυνομοσχέδιο οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα αποφασιστεί σήμερα.

Η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι πολύ δύσκολες συνθήκες για πάρα πολλά νοικοκυριά έρχονται σε αντίθεση, λέει η κυβέρνηση, με την προσέγγιση της ΕΚΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών  που πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν.

Από την πλευρά μας επιχειρηματολογούμε ότι εν μέσω της κρίσης η απελευθέρωση θα ρίξει και άλλο τις αξίες. Για μία ακόμη φορά πολύ φοβάμαι, έλεγε οικονομικός παράγοντας, ότι οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες.

Για την αιτίαση της ΕΚΤ ότι θα αλλάξει η κουλτούρα πληρωμών, η κυβέρνηση απαντά ότι όπως και στις 100 δόσεις υπάρχουν πάντα κάποιοι που συνειδητά θα το επιλέξουν. Στις 100 δόσεις η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε μία οικονομία 10.000.000 με 3,8 εκατ. που χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ, προφανώς μπορεί να υπάρχουν και αυτοί που προσποιούνται αλλά μπροστά στο μέγεθος  του προβλήματος είναι μία πολύ μικρή μειοψηφία.

Στο τραπέζι παραμένει πάντα ενιαίος ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, τον συζητούν σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάποια στελέχη στη κυβέρνηση, μιλώντας για ένα ενιαίο συντελεστή και φέροντας ως παράδειγμα το 15%, αλλά με εξαιρέσεις όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα ή τα βιβλία.

Έλεγχοι αλά Γερμανικά στην λίστα Λαγκάρντ

Εξετάζεται το γερμανικό πρότυπο στη λίστα Λαγκάρντ, αφού στην Γερμανία, ανακοινώθηκε σε δικούς της αντίστοιχους ελέγχους, ότι για δύο εβδομάδες ηλεκτρονικά θα μπορούσαν να κάνουν δηλώσεις και οι φορολογούμενοι πλήρωναν τον φόρο με αντάλλαγμα ασυλία, διαφορετικά τύγχαναν αυστηρών συνεπειών. Έτσι μαζεύτηκαν μέσα σε λίγες ημέρες απίστευτα ποσά.

Έτσι, η κυβέρνηση περιμένει έως τις αρχές του καλοκαιριού την κίνηση των λογαριασμών από το τραπεζικό σύστημα, υπόπτων για φοροδιαφυγή, για να είναι φανερές οι ροές και η πρωτογενής κατάθεση, το φοροφυγάδων.

Παράλληλα θα υπάρχει η ακολουθία των δηλωθέντων εισοδημάτων και θα γίνεται σύγκριση σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα γίνει ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών προς τους φορολογούμενους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή ενός φόρου εφάπαξ, περί το 15% και κάτω, ώστε να πάρουν πιστοποιητικό αμνηστίας αι το Κράτος να μαζέψει χρήματα.

Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά… όχι σε ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους.

Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%.

Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια, αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Προς πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή.

Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο.

Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Ακόμα εξετάζεται:

- Επιβολή ειδικού φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία 3 αστέρων και άνω. Υπάρχουν δύο σενάρια: φόρος 3% έως 5% ή επιβολή τέλους (αντί ποσοστιαίου φόρου) που θα κυμαίνεται από 1 έως 5 ευρώ.

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με ταυτόχρονη επιβολή του και στα σκάφη αναψυχής (πέραν από τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών και τις πισίνες). Υπάρχουν σενάρια για επιβολή ενιαίου συντελεστή 10% για όλους τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού ή αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών ακόμα και κατά 30%.

Όλες οι συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.

Το συντονιστικό σχήμα είναι…

Χθες στο όργανο πολιτικής διαπραγμάτευσης, συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο καλύτερος συντονισμός, την ώρα που στις Βρυξέλλες είναι τόσα κλιμάκια και δουλεύουν σε δύο επίπεδα, στο Brussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών. Υπάρχει και πρακτικογράφος. Κάθε μία ώρα στέλνει email στον Γιάνη Βαρουφάκη. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης μεταφέρει την πληροφόρηση στον Πρωθυπουργό και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος με την σειρά του ενημερώνει τις υπόλοιπες ομάδες.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.