X

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θεωρούν «αθέτηση πληρωμών» την μη καταβολή μίας δόσης

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρούσαν «αθέτηση πληρωμών» την αδυναμία της Ελλάδας να καταβάλει μία δόση σε ΔΝΤ - ΕΚΤ, λέει το Ρόιτερς.

Ant1news

Διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα δίνουν οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης ότι δεν θα την υποβαθμίσουν στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης χαρακτηρίζεται από το πρακτορείο Ρόιτερς ως ενέργεια χωρίς προηγούμενο, αλλά προσθέτει ότι οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS δεν θα την έθεταν στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών», παρά τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπήρχαν.

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P. Ο Εντ Πάρκερ του Fitch's και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.

Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.