X

Σακελλαρίδης: Συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τον Ιούνιο

O Γιανης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στο επόμενο Eurogroup καθώς έχει την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ant1news

  Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει μια συνολικότερη συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος Μαΐου ή μέσα στον Ιούνιο, η οποία θα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος από τα επίδικα ζητήματα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πρώτο briefing μετά από περίπου 3 χρόνια.

 Ο κ. Σακελλαρίδης καλωσόρισε τους πολιτικούς συντάκτες στη γενική Γραμματεία Ενημέρωσης λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα μας».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι έγινε ουσιαστική ενημέρωση για το επίπεδο της διαπραγμάτευσης και συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και η τακτική της κυβέρνησης.  

 Όπως είπε, με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου «αυτό που καταφέραμε είναι να πετύχουμε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών για να επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία. Σκοπός της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία που θα καλύπτει τα επιδιωκόμενα. Μπορεί μέχρι τα τέλη Μαΐου ακόμη και τον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία».

 «Είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για τα εργασιακά, είναι γνωστή και η θέση των δανειστών. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να κάνει πράξη τη συμφωνία που υπέγραψε. Ο λαός ζήτησε μια άλλη πολιτική. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη λαϊκή εντολή και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα Σαμαρά που όπως είπε ούτε ο ίδιος δεν εφάρμοσε» είπε και συμπλήρωσε: «εμείς θέλουμε μια συμφωνία σε όλα τα θέματα που μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος. Και για οποία ζητήματα μένουν ανοιχτά, διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία μπορούν να παραπεμφθούν σε μια άλλη περίοδο» .

 

Για τη χρηματοδότηση

 Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση είπε ότι είναι ένα πιεστικό ζήτημα. «Η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται, και αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει πρόοδος, πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο, ώστε να υπάρξει χαλάρωση της πολιτικής που ακολουθείται για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ενώ η κυβέρνηση πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών δεν εκπληρώνονται. Εμείς δεν ζητάμε μια χάρη, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε αυτά που οφείλουν να δοθούν από μια δανειακή σύμβαση που έχει υπογραφεί και εμείς την τηρούμε με κόστος». Συμπλήρωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το συντομότερο να υπάρξει αυτή η παροχή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Σκοπός είναι να καταβάλλουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, υπάρχει όμως και το ζήτημα της ευθύνης της απέναντι πλευράς».

 Αναφερόμενος στη δήλωση Σκουρλέτη για τα τεχνικά κλιμάκια, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα σε διάφορα επίπεδα. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι το σύνολο των διαπραγματεύσεων θα γίνεται μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όταν τα επίδικα έχουν να κάνουν με πολιτικά θέματα. Προφανώς δεν μπορείς να πας και να τα λύσεις όλα σε επίπεδο πολιτικό όταν ταυτόχρονα υπάρχει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό που είπε ο κ. Σκουρλέτης είναι ότι πέραν της σημασίας που έχουν οι τεχνικές συζητήσεις, σημασία έχουν και οι συζητήσεις και οι πολιτικές επαφές που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα».

 Στην ερώτηση αν προηγείται η καταβολή μισθών και συντάξεων ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι δουλειά αυτής της κυβέρνησης είναι να παίρνει τα μέτρα της ώστε να μην φτάσει σε αυτά τα ακραία διλλήματα.

 Κάλυψη στον Βαρουφάκη

Σε ο,τι ο αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως διάσταση στις απόψεις του με τον Πρωθυπουργό» προθέτοντας ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη γραμμή της κυβέρνησης, την οποία τη συμμερίζονται όλοι στην ομάδα διαπραγμάτευσης, της οποίας επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης τυγχάνει της απόλυτης εκτίμησης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και θα είναι στο επόμενο Eurogroup.

 Για τη βιωσιμόητα του χρέους

Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους ανέφερε ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους. «Το ότι είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας δεν σημαίνει ότι αφήνουμε έξω το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Το πως θα καταστεί βιώσιμο το χρέος υπάρχουν πολλοί τρόποι. Θα δούμε ποιος θα επιλέγει», πρόσθεσε.

 «Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση»

 «Οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν και ένα δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Οι Έλληνες πολίτες απάντησαν ξεκάθαρα. Έχουμε μια εντολή που μας βάζει όρια. Δεν είμαστε δογματικοί, μπορούμε να κάνουμε και υποχωρήσεις, αλλά σε ζητήματα που αντέχουν στην εντολή που έχουμε πάρει. Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση» αναφέρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.