X

Θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της 11ης Μαΐου «βλέπει» ο Βαρουφάκης

Αισιόδοξος για τη «γεφύρωση του χάσματος που απομένει» ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τετ α τετ με τον Μοσκοβισί. Μπαράζ επαφών του υπουργού Οικονομικών.

Ant1news

Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα καταγραφεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

«Θα έχουμε σίγουρα μια εποικοδομητική συζήτηση στο Eurogroup της 11ης Μαΐου για να δείξουμε την πρόοδο που έχουμε διανύσει και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την τελική συμφωνία», ανέφερε σχετικά ο κ. Βαρουφάκης μετά το γεύμα εργασίας με τον Γάλλο επίτροπο, ενώ την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ που «δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Γάλλο Επίτροπο, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως είχαν «μια μακρά και εποικοδομητική συνομιλία που ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου», ενώ σημείωσε ότι σκοπός του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας είναι η καταγραφή του κοινού τόπου που επετεύχθη σε επίπεδο Brussels Group, κατά τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί πρέπει να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει με γρήγορες και επιτυχείς κινήσεις στην κατεύθυνση της «γεφύρωσης του χάσματος που απομένει».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκείνες διευθετήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ούτως ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να δοθεί νέα ώθηση στις επενδύσεις, να κινηθεί η οικονομία και κυρίως να προωθηθεί το πακέτο οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίο για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ακόμη, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 11ης Μαΐου θα γίνει «εποικοδομητική συζήτηση» για την Ελλάδα και θα επιβεβαιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε. «Αυτό θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, που συναντήθηκε επίσης νωρίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης.

Στη συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρεται ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, επισημαίνοντας ότι τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν η «ουσιαστική πρόοδος» του Brussels Group και «η προετοιμασία ενός χρήσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου».

Ακολούθως, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομοτική, ενώ από αύριο θα συνεχίσει τις επαφές του στην Ευρώπη.

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι, στις 15.00, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί στη Ρώμη, όπου θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ενώ την Παρασκευή αναμένεται συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, στη Μαδρίτη.