X

Αποφεύχθηκε το Grexit για το ποδόσφαιρο

Αναπροσαρμοσμένο το αθλητικό νομοσχέδιο. Ο Σταύρος Κοντονής προχώρησε στις τροποποιήσεις που ζήτησαν FIFA και UEFA.

Ant1news

Το Grexit για το ποδόσφαιρο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, όπως όλα δείχνουν.

Το πρωί εισήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αναπροσαρμοσμένο το αθλητικό νομοσχέδιο και ο αρμόδιος υπουργος Σταύρος Κοντονής προχώρησε στις τροποποιήσεις που ζήτησαν FIFA και UEFA, ώστε να μην τιναχθεί στον αέρα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πιο συγκεκριμένα διεγράφη το άρθρο που έδινε το δικαίωμα στον υπουργό να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη, αλλά διατηρείται το δικαίωμα της διακοπής του πρωταθλήματος.

Παράλληλα υπήρξε συμφωνία με τις διεθνείς ομοσπονδίες για τακτικούς δικαστές στα πειθαρχικά όργανα που θα επιλέγονται από την ΕΠΟ από τη λίστα του Προϊσταμένου Πρωτοδικών Αθηνών και της Εισαγγελίας. Οι θητείες των δικαστών θα είναι τριετείς και δεν θα ανανεώνονται.

Η τρίτη σημαντική αναδιατύπωση στο νομοσχέδιο, που γίνεται κατόπιν της διαπραγμάτευσης με την FIFA και την UEFA, αφορά το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, για την οποία ορίζεται ρητά πως "διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους".

Παρουσιάζοντας την τελική μορφή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Κοντονής απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ομοσπονδίες του επαγγελματικού αθλητισμού, ότι ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα θα εφαρμοστεί "μέχρι κεραίας".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην "εξαντλητική" διαπραγμάτευση που διεξήχθη με την ΕΠΟ, τη FIFA και την UEFA, κάνοντας λόγο για μια "σκληρή μάχη, όχι ενάντια στις διεθνείς ομοσπονδίες, αλλά με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό".

"Η κυβέρνηση καλεί τις διεθνείς ομοσπονδίες, να παρακολουθούν με μεγαλύτερη προσοχή και ενάργεια τα θέματα των αρμοδιοτήτων τους" ανέφερε ο κος Κοντονής. "Εμείς θέλουμε την εμπλοκή τους - και θέλουμε την εμπλοκή τους για να διορθώνονται παθογένειες, όχι όταν φτάνουν σε υψηλό βαθμό που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σε πρώτο χρόνο, όταν διαπιστώνονται τα προβλήματα, και χωρίς να χρειάζεται η εμπλοκή της κυβέρνησης, στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών τους λειτουργιών" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αθλητισμού.