X

Βούτσης: Παραμένει η κινητικότητα στους ΟΤΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναχορήγησης των εξόδων κίνησης και παράστασης προς τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, άφησε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Τη διατήρηση της διαδημοτικής κινητικότητας στο πλαίσιο του νέου μοντέλου εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής δημόσιας διοίκησης της Βουλής. Όπως τόνισε η ενδοδημοτική κινητικότητα θα εξακολουθήσει να έχει εθελοντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δεν θα συνδέεται με το καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι συμφωνίες για την ρύθμιση των χρεών τους που θα συνάψουν οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν θα περιλαμβάνουν τους σφιχτούς όρους για το προσωπικό, οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά  προβλέπουν: «απέλυσε τόσους».

Ο κ.Βούτσης υπογράμμισε ότι από το βήμα του αυριανού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, θα εξαγγείλει την μερική ικανοποίηση  ενός πάγιου αιτήματος των αιρετών που αφορά στην εμπλοκή των δήμων στην διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αφού υπενθύμισε τους περιορισμούς που υπάρχουν καθώς νομοθετικά υπόλογες για την διαχείρισή του είναι οι περιφέρειες τόνισε: «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι ένα κομμάτι που να αφορά στα έργα τοπικης κλίμακας αλλά ενταγμένο σε ευρύτερο σχεδιασμό να δοθεί για να το ωριμάσουν και να τα τρέξουν, οι δήμοι”, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επαναχορήγησης των εξόδων κίνησης και παράστασης προς τα εκλεγμένα μέλη των δήμων, καθώς έτσι θα αποκατασταθεί όπως τόνισε μια μεγάλη αδικία.

Σε ότι αφορά στην αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης, επανέλαβε ότι δεν ιεραρχούνται ψηλά στην ατζέντα οι αλλαγές στην χωροταξία των δήμων, με  σπάσιμο των μεγάλων που δημιούργησε ο “Καλλικράτης”. Αντίθετα στην αιχμή τους θα βρεθούν οι παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες των δήμων καθώς επίσης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, οι δομές των οποίων θα αναμορφωθούν ριζικά. Στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι και οι αλλαγές στο σύστημα εκλογής των αιρετών και των δημοτικών συμβουλίων.