X

Bloomberg: «Πόρτα» από τις αγορές συναλλάγματος στις ελληνικές τράπεζες

Περιορίζουν οι επενδυτικές εταιρείες τις συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες υπό τον φόβο για τυχόν χρεοκοπία ή Grexit.

Ant1news


Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια στις συναλλαγές νομισμάτων, καθώς οι διεθνείς διαπραγματευτές μειώνουν τις πιστωτικές γραμμές και το κόστος αυξάνεται, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές. 

Οι επενδυτικές εταιρείες περιορίζουν τις συναλλαγές με τις ελληνικές τράπεζες, για  να αποφύγουν την έκθεση στο ρίσκο μιας κρατικής χρεοκοπίας και της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Αρνητικός παράγοντας είναι και  οι φόβοι για πτώση του ευρώ από ενδεχόμενο Grexit. 

«Το τελευταίο σημάδι ότι οι αγορές προσπαθούν να προστατευθούν από μια ελληνική χρεοκοπία εμφανίζεται στην αγορά συναλλάγματος», δήλωσε, στο Bloomberg, o Mark Williams, πρώην τραπεζικός ελεγκτής της Fed . «Η αγορά έχει γίνει πιο επιθετική στην προετοιμασία μιας ελληνικής χρεοκοπίας και προστατεύει τον εαυτό της από τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο Williams. 

Oι διεθνείς δανειστές περιόρισαν τις γραμμές πίστωσης,  επισημαίνει το πρακτορείο, όταν άρχισαν να εκτροχιάζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές στις αρχές Απριλίου. Ορισμένες μεγάλες ξένες τράπεζες έχουν, ήδη, κάνει βήματα για να περιορίσουν το ρίσκο ακόμα και για νομισματικές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται άμεσα.