X

Τα μέτρα που «κλειδώνουν» στη διαπραγμάτευση

Σημεία σύγκλισης σε ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλαγές στη φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις. Τι σημαίνει για την τσέπη μας ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ.

Ant1news

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αποτυπώνουν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον νέο γύρο συνομιλιών κορυφής του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις επαφές με την ηγεσία της ΕΚΤ και τις συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις υπάρχει σύγκλιση σε βασικά μέτωπα των διαπραγματεύσεων:  στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αλλαγές στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρότι, ακόμη, σε αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις συζητήσεις με τον γερμανικό όμιλο Fraport που έχει πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις προς το ελληνικό δημόσιο.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Οργανισμού, έναντι του 67% που προβλέπονταν αρχικά.

Στο ασφαλιστικό,σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών αποτυπώνει η χθεσινή κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη σημασία εκσυγχρονισμού του, προκειμένου «να είναι δίκαιο, φορολογικώς βιώσιμο και αποτελεσματικό για την προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια».

Ενιαίος ΦΠΑ – Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες

 Συγκλίσεις παρατηρούνται και στο μέτωπο της φορολογίας. Παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για σενάρια ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών. Ένα από τα σενάρια προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 16% υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% φάρμακα, βιβλία κά.

Αν ισχύσει το σενάριο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16%  σημαντική μείωση στις τιμές θα υπάρξει σε όσα είδη υπάγονται σήμερα στον συντελεστή ΦΠΑ 23% : είδη ένδυσης - υπόδησης, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά.

Αντιθέτως, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα είδη που υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς,συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.α.