X

«Μαύρο στο Ίντερνετ» ρίχνει η κυβέρνηση με το νέο φόρο που σχεδιάζει

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου με την πρωτοβουλία «Μαύρο στο Ίντερνετ» έχει ως στόχο την ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών.

Ant1news

Αντιδράσεις από τους εκδότες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Διαδικτύου έχει προκαλέσει η φημολογούμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 20% σε όλες τις online διαφημίσεις, επισημαίνοντας ότι η επιβολή ενός τέτοιου φόρου θα «αποτελέσει» ταφόπλακα για την ήδη αναιμική αγορά των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην Ελλάδα , δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των ψηφιακών μέσων.

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου που εκπροσωπεί την πλειονότητα των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, έχει ήδη στείλει επιστολή στον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με την οποία ζητά να μην προωθηθεί σχετική ρύθμιση, ενώ το θέμα έφτασε και στην Βουλή με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και υπουργό Επικρατείας.

Αυτό που επισημαίνεται είναι πως η άκριτη επιλογή και πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το φόρο στο 20% για τις διαφημίσεις σε όλα τα ψηφιακά μέσα, οριζόντια και αδιακρίτως, οδηγεί στο κλείσιμο ενημερωτικές ιστοσελίδες που έχουν ως έδρα τους την Ελλάδα.

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου, Δημήτρη Μάρη , ότι αν επιβληθεί ο φημολογούμενος φόρος, θα δημιουργηθούν εταιρείες δύο ταχυτήτων, με ωφελημένες τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό, καθώς δεν θα επιβαρυνθούν με τον φόρο.

Η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου με την πρωτοβουλία «Μαύρο στο Ίντερνετ» έχει ως στόχο να προάγει το διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και την ενημέρωση των πολιτών και των επαγγελματιών για το τι σημαίνει αυτός ο φόρος και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Στο site http://www.mavrostointernet.gr συνοψίζεται η στάση της ΕΝΕΔ απέναντι στη μεθοδευόμενη φορολόγηση της διαδικτυακής διαφήμισης.