X

WSJ: Έγγραφο Βαρουφάκη μπερδεύει τις διαπραγματεύσεις

Το έγγραφο των 36 σελίδων φέρεται να εμφανίζει μεγάλες διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί και έχει γίνει «φύλλο και φτερό» στο Brussels Group.Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ.

Ant1news


Έγγραφο με σχέδια μεταρρυθμίσεων και προβλέψεις για την ανάπτυξη που διένειμε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ομολόγους του, έχει προκαλέσει σύγχυση σε αξιωματούχους οι οποίοι μετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών, γράφει η Wall Street Journal  .

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στο Brussels Group τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Η έκθεση 36 σελίδων υπό  τον τίτλο «Greece’s recovery: A blueprint» (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο), που περιήλθε σε γνώση της WSJ, παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του.

 «Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις» επισημαίνει η WSJ επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ένας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές από ό,τι συζητείται από τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία μιας bad bank , που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών αλλά θα χρηματοδοτηθεί από την ευρωζώνη.

Το έγγραφο  Βαρουφάκη προβλέπει, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% το 2015, κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%. Στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, Έλληνες παράγοντες πιέζουν για ισχυρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν. Για το 2016, αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα»  και «δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης. Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις», τόνισε στην WSJ Ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΥΠΟΙΚ: Μακρόπνοο σχεδιο που υπερβαίνει τα όρια της διαπραγμάτευσης

Το Υπουργείο Οικονομικών απαντώντας στο δημοσίευμα της WSJ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

"Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή. 

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα. 

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group. 

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό "σύστημα" διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων. 

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η διαφορά στις προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από τα στοιχεία στα οποία εμμένουν οι θεσμοί στις Βρυξέλλες αφορά στο ύψους του ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ που, αξίζει να σημειωθεί, οφείλεται στην ασφυξία που εκείνοι δημιουργούν.  Εν πάση περιπτώσει οι όποιες διαφορές εμπίπτουν στα όρια του στατιστικού λάθους. Τέλος, ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά όλες τους τις προβλέψεις..."