X

Ρωμανιάς: Ζητούν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Το συζητά η Κυβέρνηση, λέει ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τι είπε για τις πιέσεις περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις. Τι γίνεται με τις επικουρικές.

Ant1news

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει, από την πλευρά των δανειστών το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως επανέλαβε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group το ζήτημα προβλήθηκε σθεναρά, υποστήριξε ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega.

Οι θεσμοί ζητούν αύξηση των ορίων ηλικίας σε όσους έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμά τους για σύνταξη μέχρι το 2012, στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει αυτή η αύξηση από το 2025 και μετά, ώστε να μη θιγούν κατοχυρωμένα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

«Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο που να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», τόνισε ο κ.Ρωμανιάς και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να το δεχτούμε να ισχύσει από το 2025 και πέρα. Για όσους θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων», πρόσθεσε ο κ. Ρωμανιάς.

Αναφερόμενος στην επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις, είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό  «που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό».

Ωστόσο, οι πιστωτές επιμένουν στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. «Επιμένουν, αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά σημείωσε σχετικά.

«Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο, κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές... Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι».