X

Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ

Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Έρχεται μείωση των αντικειμενικών αξιών και ατομικό αφορολόγητο στα 50.000 ευρώ.

Ant1news



Με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες, που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που παραμένει και το 2015.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία, προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών, ενώ το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να θέσει ατομικό αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μείωση 20% κατά μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές που οι τιμές ζώνης που εφαρμόζει η εφορία είναι υψηλότερες από τις εμπορικές αξίες. Σε περιοχές με πολύ υψηλές αντικειμενικές σε σχέση με την αγοραία αξία οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, ενώ αντίθετα όπου υπάρχει σχετική αντιστοιχία, θα είναι μικρότερες.

Επιπλέον, εξετάζεται «πάγωμα» στα σημερινά επίπεδα των τιμών για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αύξηση τιμών σε περιοχές όπου οι τιμές πώλησης νεόδμητων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Δεδομένου ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ολοκλήρωση των αναπροσαρμογών αυτών, η διαδικασία είσπραξης αναμένεται να καθυστερήσει και να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ημερησία.

Επίσης, εάν ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, αντίστοιχα, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Aύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι οι δόσεις θα περιοριστούν στην καλύτερη περίπτωση σε έξι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.